Tiramisu – recept

Krásný den, 

dneska se společně podíváme na jeden velmi oblíbený dezert. Je snadný, nepečený a úplně ideální do tohoto horkého počasí, protože nejlépe chutná vychlazený. Jedná se o klasické tiramisu, které je dělané z mascarpone podle tradičního receptu.

co budeme potřebovat:

  • 2 žloutky
  • 50 gramů cukru
  • cukrářské piškoty
  • 200 ml kávy
  • 50 ml amaretta
  • 100 ml šlehačky
  • kakao na posypání

cukr

Připravíme si kávu, ideální espresso. Snažte se mít tak kvalitní kávu, jak můžete. Uvařenou ji smíchejte s amarettem. Já jsem doma alkohol neměla, ani mamka amaretto nemá, takže mi na fotce chybí. Myslím si, že byste ho ale neměli vynechávat, i když tiramisu mělo veliký úspěch i tak.

Ve vodní lázni si vyšlehejte žloutky s cukrem. Vznikne tužší krém, který má světlounce žlutou barvu. Nechte ho trochu vychladnout. Mezitím si v misce rozmíchejte mascarpone. Vyšlehejte šlehačku. Do mascarpone pomalu přimíchávejte žloutkový krém a důkladně míchejte, abyste to měli hezky hladké. Poté přidejte šlehačku, ale tu jen tak lehounce přehazujte, aby byl krém nadýchaný. Dávejte si pozor u šlehání, ať z toho nemáte máslo (jako já:-D).

Kávu s alkoholem si dejte do širší misky, aby se vám dobře máčeli piškoty. Jedna dobrá rada pro vás, piškoty se hned rozmáčejí, takže je třeba namáčet je po jednom a hned skládat do misky. Já jsem si dala první čtyři piškoty do kávy a než jsem je vyndala, byla z nich kaše.

Piškoty pečlivě naskládejte vedle sebe do misky. Poté je přelijte vrstvou krému a přidejte druhou řadu piškotů. Zase je zalijte zbytkem krému. Tiramisu dejte chladit do ledničky aspoň na tři hodiny. Před podáváním ho poprašte kakaem na vaření (ne granko, prosím:-).

Tento dezert je celkem snadný a vhodný i pro začátečníky. Tiramisu chutná lépe druhý den, kdy je více uleželé a vychladlé. Pro mě tento dezert není, nesnáším kávu, ale naši a jejich návštěva, pro kterou byl připravován, byli nadšení. Připravujete ho doma? Máte ho rádi? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

 

 

Tagged on: ,

8 thoughts on “Tiramisu – recept

  1. Lucie

    Ahoj, tiramisu je pro mně a u nás celkově asi nejoblíbenější nepečený dezert, jsem velký milovník jak kávy samotné, tak všeho z kávy, miluji ji i v kosmetice.

    1. ciculka Post author

      Ahoj, já mám ráda různé ovocné nepečené dezerty, kde je třeba tvaroh nebo puding. Káva mi vadí i v kosmetice, ale jsem takový výjimka, doma jsem jediná, kdo kafe nepije. Ve škole jsme asi tři učitelé, ostatní jsou totální závisláci:-D

  2. Stáňa

    Zrovna včera jsem na chalupě koukala, že tam mám načnutou láhev amaretta, a říkala si, že bych měla zase tiramisu udělat. Možná až budeme na chalupě na týden na dovolené, to na to bude víc času (právě ně to odležení). jen ho asi udělám do skleniček nebo mističek, asi tam nemáme vhodnou formu.
    Já kávu taky nerada, ale domácí tiramisu mi kupodivu chutnalo (v restauraci nebo v cukrárně mne nikdy nenapadlo si ho dát)

    1. ciculka Post author

      Ahoj, to máš pravdu, to si o to přímo říká. Já jsem ochutnala i toto moje, ale není to nic pro mě, ta káva mi prostě vadí.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      u nás takto bylo takové premiérově, ale předtím jsme dělali podobné dezerty do skleniček. Mělo úspěch, určitě ho budu dělat znovu.

Napsat komentář: Helena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *