Sýrová roláda – recept

Krásný den,

dneska to bude jen rychlovka, protože jsem docela mrtvá, do půl čtvrté do rána jsem opravovala písemky… Připravila jsem si pro vás skvělou chuťovku, kterou si můžete doma udělat jen tak, ale hodí se i na různé oslavy nebo rauty, kde jsou švédské stoly. Není to nic náročného, jen musíte počítat s časem na chlazení. Jedná se o sýrovou roládu, jež je sama o sobě chutná jen tak, ale hodí se i nějakému salátu nebo na pečivo.

co budeme potřebovat:

  • plátkový sýr eidam
  • měkký čerstvý sýr
  • jarní cibulku
  • sůl
  • sýr čedar
  • kvalitní šunku

Na plech si rozložíme pečící papír, na který rozprostřeme plátkový sýr eidam. Jednotlivé plátky skládáme tak, aby se navzájem překrývaly. Je to důležité, protože je třeba, aby se sýr pečením spojil. Takto připravený plech vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 10 minut. Jde to rychle, je třeba to neustále kontrolovat. Sýr by se měl pečením spojit do jednoho plátu.

Zatímco se sýr peče, rychle si připravíme náplň. Vše musíme mít hotové, protože hned po vyndání plechu je třeba roládu naplnit a zavinout. V misce si rozmícháme čerstvý sýr. Nejraději používám Billa Clever za 12,90 Kč, ale dobrý je i Palouček z Lidlu nebo obyčejná lučina.

Jarní cibulku nasekáme na malé kousky. Na jednu roládu, jak ji vidíte na fotce, stačí jedna jarní cibulka a jeden čerstvý sýr. Vše smícháme. Osolíme. Posledním krokem k dokonalé směsi je strouhaný čedar. S tím se nijak nemazlíme a nastrouháme ho nahrubo. Opět přidáme do misky, zamícháme a ochutnáme. Podle potřeby to můžeme ještě znovu osolit.

Nyní je čas na plnění. Zkontrolujeme, že se sýr rozpekl a utvořil jednotnou plochu. Spoje můžeme popřípadě ještě zamačkat prsty. Vše potřeme sýrovou směsí s cibulkou. Nahoru rozložíme šunku. Podle mě se na to nejvíce hodí nějaká vysokoprocentní obdélníková, která nemá ty tučné okraje. Já jsem koupila v Bille šunku Marina, která je luxusní. Na jedné straně nechte okraj holý, pomáhá to při rolování. Na konci vám pak ta náplň nevyleze.

Rolování je snadné, pomůže s tím právě ten pečící papír. Hotovou roládu dáme aspoň na dvě hodiny, ideálně do druhé dne, chladit do lednice. Roláda je výtečná na obložené míse nebo třeba s nějakým zeleninovým salátem. Vím, že někdo ji potírá pomazánkovým máslem, ale věřte mi, že tato sýrová směs je mnohem lepší:-)

Máte rádi sýry? Děláte doma sýrové rolády? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

12 thoughts on “Sýrová roláda – recept

  1. Helena

    Haničko, děkuji za připomenutí. Už jsem ji hrozně dlouho nedělala a přitom ji mají u nás všichni rádi.
    Přeji hezké pondělí, Helena

  2. Alexandra

    Tak teraz si mi urobila extrémne chúťky. Syrovú roládu milujem ale vždy ju doma robíme buď na Silvestra alebo cez Veľkú noc. Nuž, keď vidím tieto fotky, mám chuť si ju urobiť hneď teraz.

    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

  3. Lucie

    Ahoj, sýrovou roládu mám moc ráda, často jsem ji dělala i když měla přijít návštěva, tak na pohoštění. Určitě vyzkouším i tuhle podle tebe.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni, my jsme ji doma taky delší dobu nedělali, ale je fakt výtečná. Jak jsem pořád doma a vařím pro všechny, tak oprašuji i různé starší recepty, abychom nejedli pořád to samé.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Marti,
      určitě ji vyzkoušej, je to snadné a velmi chutné. Doma už došla, jen se po ní zaprášilo:-D

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *