Krásný den,
dnešní článek vznikl díky úžasné Helence, která na svém blogu představila mechovou roládu (článek najdete zde). Recept mě hodně zaujal, takže jsem ho samozřejmě musela vyzkoušet. Doma jsem tajila před tátou, proč je roláda zelená. První večer z ní byl nadšený, ale druhý den zjistil, že je zelená díky špenátu a už mu nechutnala (on špenát nejí).
co budeme potřebovat na těsto:
- 200 gramů čerstvého špenátu
- 80 gramů cukru
- 80 gramů hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 4 vejce (rozdělené na bílky a žloutky)
- šťáva z poloviny citronu
Vajíčka si rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a soli ušleháme řidší sníh a postupně do něj přidáme cukr a ušleháme pevný a lesklý sníh. Špenát si omyjeme, osušíme a společně s olejem a citronem rozmixujeme na kaši. Já jsem na vše použila kuchyňského robota a bylo to hned.
Do sněhu postupně zašleháme žloutky a mouku. Nakonec přidáme špenátový mix. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 200 stupňů cca 10 minut. Hotovou roládu zakryjeme čistým pečícím papírem a překlopíme na jiný plech. Pečlivě ji zarolujeme a necháme vychladnut.
co budeme potřebovat na krém a zdobení:
- šlehačka
- mascarpone
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce moučkového cukru
- ovoce podle výběru
- marmeláda
Vyšleháme si smetanu do husté šlehačky, přidáme mascarpone, citron a podle chuti dosladíme moučkovým cukrem. Já jím docela šetřím, mám ráda tu nakyslou chuť mascarpone. Vychladlé těsto rozvineme, pomažeme marmeládou (u mě vyhrála domácí rybízová) a potřeme krémem. Vršek rolády ozdobíme šlehačkou a lesním ovocem. Před podáváním necháme roládu vychladit v lednici.
Já jsem s roládou moc spokojená, špenát jsem nijak zásadně necítila (ale já ho mám moc ráda, takže by mi to nevadilo). Je to lehký a svěží dezert a samozřejmě má moji oblíbenou zelenou barvu:-) Zkoušeli jste už někdy špenát na sladko? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, roláda se ti moc povedla. Měj pohodovou sobotu.
Ahoj Marti,
díky moc!
Hani, vypadá skvěle, povedla se ti. Snad i tatínek ji vezme na milost :o)
Měj krásnou sobotu. Helena
Ahoj Helenko,
má smůlu, nepekla jsem nic jiného, dokud se nesnědla:-)
Hani, máš ji krásnou, moc se ti povedla. Se špenátem jsem sama ještě nic nasladko nic nepekla, ale měla jsem teď na Velikonoce v restauraci něco podobného, jen to bylo ve formě řezu, nikoliv rolády.
Moje kolegyně dělá špenátovou roládu naslano – s lučinou a uzeným lososem v náplni (a bez cukru v těstě :D), to bych taky ráda vyzkoušela.
Hzeký víkend
Ahoj Stáni,
slaná roláda musí být taky výborná, asi ji taky někdy zkusím:-)
Ahoj, občas to vidím, třeba mechový dort a podobně, já jsem popravdě ještě neměla nutkání špenát vyzkoušet na sladko, mám ho ráda, ale raději ve slaných variantách.
Ahoj,
na mechový dort se pořád chystám:-)
Roládu už jsem viděla právě i na blogu Helči, a tobě se jak vidím také moc povedla! Pobavilo mě to s tím tátou 😀 Jsi opravdu moc šikovná cukrářka 🙂
Ahoj,
Helenka ji měla opravdu krásnou, tu jsem musela vyzkoušet:-)
Hani, vypadá to dobře ! Já dělám mechové dorty a minidortíky, špenát mám moc ráda. Posílám pozdrav. Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
pro mě to byla premiéra, ale určitě zkusím i další recepty:-)
Hani, tak tato roláda mě zaujala snad víc, než nějaká nová paletka 🤗👍😻. Jsi borec, krásná a jistě i chutná, ale u nás leda tak na nějakou oslavu. Navíc, na mne je to příliš „pracné „.👀😉
Ahoj Eri,
to jsem ráda:-) Není to nejjednodušší recept, ale ze všech rolád, co jsem kdy pekla, tato se mi povedla nejvíce.
Ahoj Hani, špenát na sladko jsem teda ještě nedělala. U nás bych musela taky zatloukat, že v tom je 😀 kluci ho ani jeden snad nejí.
Ahoj Sabi,
v chuti to ale není vůbec poznat, je to fakt dobré.