Pečené hrušky se slaninou a vlašskými ořechy – recept

Krásný den,

tento recept v Penny magazínu mě hodně zaujal, ta kombinace surovin je hodně originální. Je to skvělé jídlo, které se hodí na lehčí večeři nebo v menším množství jako předkrm. Možná se vám to na první pohled nebude zdát, ale musíte to zkusit. Když jsme ho doma podávali při jedné návštěvě, přidali si všichni (i já a to tam jsou ořechy, které nemám ráda).

co budeme potřebovat:

  • 160 gramů slaniny – nakrájená na malé kostičky
  • 4 hrušky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce bílého jablečného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 50 ml olivového oleje
  • hrst opražených vlašských ořechů
  • pažitka

Začneme s ořechy, které si opražíme na větší pánvi do zlatova a do křupava. Dáme si je stranou a na tu samou pánev vložíme slaninu a upečeme ji do křupava. Není třeba pod ní dávat tuk, slanina je sama o sobě docela tučná. Já jsem vybírala nějakou více libovou, podle mě je to lepší. Hotovou slaninu necháme okapat na papírové utěrce. Tuk ze smažení slaniny slijeme, necháme na pánvi jen trošku (cca lžíci) a vložíme hrušky nakrájené na měsíčky. Osolíme je a opepříme. Necháme je opékat cca 5 – 7 minut. Hotové hrušky přendáme na servírovací talíř a necháme je vychladnout.

V misce si připravíme zálivku. Na tu budeme potřebovat olivový olej, hořčici a ocet. Pořádně vše prošleháme. Opět osolíme a opepříme. Hrušky zalijeme zálivkou a posypeme opraženou slaninou a ořechy. Vše ozdobíme nasekanou pažitkou. Je hotovo:-)

Věřte mi, tento překrm v sobě skvěle snoubí sladkost hrušek s pikantní zálivkou zjemněnou ořechy a doplněnou skvělou slaninkou. Opravdu mi to neuvěřitelně chutnalo, jak o tom píšu, hned bych si dala zase:-)

Máte rádi předkrmy? Chutná vám kombinace sladkého a slaného? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

16 thoughts on “Pečené hrušky se slaninou a vlašskými ořechy – recept

  1. vyzobaná slunečnice

    Hani, hrušky jsem snad ještě nepekla. Už jsem dělala hrušková povidla, kompoty atd. a nejraději mám hrušky čerstvé. Ale tvoje pečené hrušky vypadají hodně lákavě a mám ráda kombinaci sladké a slané. Měj klidný vstup do nového týdne.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      my taky děláme z hrušek hlavně kompoty, ale tyto pečené byly luxusní, o víkendu to zase zopakuji:-)

  2. Helena

    Haničko, určitě vyzkouším. Tenhle recept se mi fakt líbí! Hrušky podávám s ořechy a sýrem s modrou plísní…
    Měj pohodový den, Helena

  3. Sabina

    Hm… tak to vypadá hodně zajímavě. Možná to zkusím. akorát teda doufám, že tepelná úprava dostatečně zničí alergeny. Mám hrušky moc ráda, ale nemůžu je v posledních letech vůbec jíst. pokud nejsou tepelně zpracované.
    Měj se hezky a děkuji za zajímavý recept.
    Sabi

  4. Stáňa

    Mně kombinace sladké – slané nijak nevadí. Z hrušek jsem ale zatím sama dělala jen koláč s hruškami a tvarohem. A myslím, že jsem hrušky měla v nějakém salátu s kozím sýrem. Tohle vypadá jako zajímavý recept a určitě stojí za vyzkoušení. Já se přiznám, že už jsem dlouho v časopise nenarazila na recept, který by mne zaujal. Nové recepty spíš lovím na netu podle toho, co mám zrovna za suroviny.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já mám ráda kombinaci sladkého a slaného. Z hrušek jsem dělala třeba kompot nebo různé koláče, ale tento slaný předkrm mi hodně chutnal.

  5. Lucie

    Ahoj, doma z hrušek děláme kompot, marmeládu, nebo je přidávám do pečení- koláče, teď jsem je zkoušela i smažit a přelít čokoládovou polevou.. Tento recept by mě vůbec nenapadl, ten kontrast chutí musí být zajímavý.

  6. WantbefitM

    Já si na předkrmy nijak nepotrpím. Kombinaci sladkého-slaného mám ráda v kombinaci třeba med a hořčice nebo med a sójová omáčka. Ale třeba maso s ovocem ráda nemám 😀 Každopádně to vypadá moc dobře 🙂

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      my je doma děláme jen při nějaké větší oslavě nebo když přijde návštěva na večeři. Kombinace masa a ovoce mi chutná, kuře s broskví a se sýrem mi chutná moc:-D

Napsat komentář: Helena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *