Obrácený ananasový koláč

Krásný den,

letos jsem od ježíška dostala několik kuchařek a jedna z nich byla i od mého milovaného Jamieho Olivera. Tento víkend jsem si řekla, že je nejvyšší čas vyzkoušet nějaký nový recept, a volba padla na ananasový koláč.

příprava na pečení - nejlépe se leží na kuchařce:-)

příprava na pečení – nejlépe se leží na kuchařce:-)

potřebné ingredience:

  • 4 vejce
  • 75 gramů kokosu
  • půl plechovky kokosového mléka
  • 400 gramů cukru
  • kypřící prášek
  • 225 gramů másla
  • 200 gramů hladké mouky
  • máslo na vymazání formy
  • půlka ananasu

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a hlubší dortovou formu vymažeme máslem. Ananas rozpůlíme, polovinu uložíme do ledničky a s druhou budeme dál pracovat. Zbavíme ho slupky a tvrdého jádra a pak ho nakrájíme na měsíčky.

vymyzat formu a dát ji na plech

vymyzat formu a dát ji na plech

nakrájet ananas

nakrájet ananas

Rozehřáté máslo (200 gramů) smícháme s cukrem (200 gramů) a utřeme do hladké pěny. Kokosové mléko rozehřejem v rendlíku, přivedeme k varu a pak ho necháme odstát a vychladnout. Do něj poté přidáme 75 gramů kokosu a promícháme. Do misky se směsí cukru a másla zamícháme postupně 4 vejce, kokosovou směs a nakonec postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem.

utření másla s cukrem

utření másla s cukrem

ohřátí kokosového mléka

ohřátí kokosového mléka

kokosové mléko s kokosem

kokosové mléko s kokosem

výroba těsta

výroba těsta

Na velké pánvi rozehřejeme 25 gramů másla a 200 gramů cukru a zahříváme, dokud nevznikne karamel. Karamel určitě nemícháme!  Jakmile začne cukr hnědnout, na pánev naskládáme plátky ananasu a necháme ho pustit šťávu. Když je ananas zespoda hnědý od karamelu, všechny plátky rychle přendáme do formy (hnědou stranou dolů). Zbytkem karamelu zalijeme ananas ve formě.

rozehřívání cukru a másla na karamel

rozehřívání cukru a másla na karamel

ananas v karamelu

ananas v karamelu

ananas ve formě

ananas ve formě

Nakonec do formy přidáme kokosové těsto a vše vložíme do trouby. Doporučuji mít formu na plechu, protože během pečení bude z formy vytékat šťáva s karamelem. Pečeme 45 minut nebo dokud není špejle, kterou do koláče zapíchnete, čistá.

koláč ve formě

koláč ve formě

Doporučuji podávat třeba se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Pokud by někdo chtěl, můžete i buchtu rozříznout a promazat krémem.

hotový koláč

hotový koláč

Také máte rádi Jamieho Olivera? Dostali jste nějakou kuchařku k Vánocům? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

PS: ruce na fotce patří mojí mamce, dělala mi asistentku:-)

 

Tagged on: ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *