Krásný den,
letos jsem od ježíška dostala několik kuchařek a jedna z nich byla i od mého milovaného Jamieho Olivera. Tento víkend jsem si řekla, že je nejvyšší čas vyzkoušet nějaký nový recept, a volba padla na ananasový koláč.
potřebné ingredience:
- 4 vejce
- 75 gramů kokosu
- půl plechovky kokosového mléka
- 400 gramů cukru
- kypřící prášek
- 225 gramů másla
- 200 gramů hladké mouky
- máslo na vymazání formy
- půlka ananasu
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a hlubší dortovou formu vymažeme máslem. Ananas rozpůlíme, polovinu uložíme do ledničky a s druhou budeme dál pracovat. Zbavíme ho slupky a tvrdého jádra a pak ho nakrájíme na měsíčky.
Rozehřáté máslo (200 gramů) smícháme s cukrem (200 gramů) a utřeme do hladké pěny. Kokosové mléko rozehřejem v rendlíku, přivedeme k varu a pak ho necháme odstát a vychladnout. Do něj poté přidáme 75 gramů kokosu a promícháme. Do misky se směsí cukru a másla zamícháme postupně 4 vejce, kokosovou směs a nakonec postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem.
Na velké pánvi rozehřejeme 25 gramů másla a 200 gramů cukru a zahříváme, dokud nevznikne karamel. Karamel určitě nemícháme! Jakmile začne cukr hnědnout, na pánev naskládáme plátky ananasu a necháme ho pustit šťávu. Když je ananas zespoda hnědý od karamelu, všechny plátky rychle přendáme do formy (hnědou stranou dolů). Zbytkem karamelu zalijeme ananas ve formě.
Nakonec do formy přidáme kokosové těsto a vše vložíme do trouby. Doporučuji mít formu na plechu, protože během pečení bude z formy vytékat šťáva s karamelem. Pečeme 45 minut nebo dokud není špejle, kterou do koláče zapíchnete, čistá.
Doporučuji podávat třeba se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Pokud by někdo chtěl, můžete i buchtu rozříznout a promazat krémem.
Také máte rádi Jamieho Olivera? Dostali jste nějakou kuchařku k Vánocům? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
PS: ruce na fotce patří mojí mamce, dělala mi asistentku:-)