Obrácené řízky z trouby

Krásný den,

poměrně dlouho zde nebyl recept, tak to musím napravit. Už dlouho jsem se chystala vyzkoušet hodně chválený recept na obrácené řízky z trouby. Není to nic komplikovaného, ale doma jsem s tím měla veliký úspěch.

co budeme potřebovat:

  • plátky vepřové pečeně
  • sůl
  • pepř
  • strouhanku
  • vajíčka
  • 2 šlehačky (aspoň 30%)
  • 2 cibule
  • 8 plátků slaniny
  • olej/ghí/sádlo

Tento recept má mnoho podob, ale vyzkoušejte tu moji verzi se všemi drobnými detaily, stojí to za to. Maso si omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Posypeme z jedné strany strouhankou, zakryjeme igelitovým sáčkem nebo folií a paličkou na maso strouhanku do plátku vklepeme. Maso otočíme a postup zopakujeme.

Obalený plátek masa přendáme do misky s rozšlehanými vejci. Pečlivě ho obalíme i v nich a dáme smažit na pánev. olej musí být rozpálený. Řízek smažíme cca minutu z každé strany. Nebude ještě úplně hotový, ale to nevadí. Vyndáme ho a přesuneme do pekáčku nebo zapékací mísy. Všechny řízky osmažíme stejným způsobem.

Cibuli očistíme a pokrájíme na větší kousky. Připravíme si plátky slaniny a šlehačku. Osmažené řízky navrstvíme do pekáčku, poklademe slaninou a posypeme cibulí. Na to dáme další vrstvu řízků, opět slaninu a cibuli. Vše zalijeme šlehačkou. Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na cca 200 stupňů. Vše pečeme asi 40 minut a kontrolujeme stav slaniny, aby nebyla spálená.

Já jsem k tomu servírovala pouze uvařené brambory. Maso je výtečné, jemné, chutné a křehké. Není to moc mastné, použila jsem úplné minimum oleje a slaninu jsem měla libovou. Není nutné mít vepřovou pečeni, hodí se i krkovička popřípadě řízky z drůbeže. Já z pečeně ale v poslední době vařím moc ráda.

Znáte tento recept? Jaké je vaše oblíbené maso? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Obrácené řízky z trouby

  1. Helena

    Hani, o obráceném řízku jsem pochopitelně slyšela, ale to je vše. Jednou by mělo dojít taky j činu.
    A maso – nemám ho každý den, nemám tu potřebu. Žádnému druhu se asi nevyhýbám, teď začala grilovací sezóna, o víkendu manžel dělal tuňáka, to jsem si pochutnali.
    Měj hezký den. Helena

  2. Stáňa

    Hani, tohle jsem ještě nezkoušela, my děláme kuřecí maso zapečené s brambory a se smetanou – a na tom mám nejradějí ty brambory :). Jinak jím všechny druhy masa, nejmíň ale asi vyhledávám hovězí, naopak nejčastěji mívám kuřecí.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      my doma děláme i zapečené vepřové kousky s bramborem a smetanou a je to výborné. Hovězí jím k omáčkám (rajská, svíčková), ale sním ho jen velmi malý kousek). Já mám nejčastěji kuřecí nebo krůtí prsa či vepřovou pečeni.

  3. Lucie

    Ahoj, klasické řízky máme doma všichni rádi, tyhle obrácené řízky z trouby jsem ještě nezkoušela, ale určitě vyzkouším:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *