Krásný den,
poměrně dlouho zde nebyl recept, tak to musím napravit. Už dlouho jsem se chystala vyzkoušet hodně chválený recept na obrácené řízky z trouby. Není to nic komplikovaného, ale doma jsem s tím měla veliký úspěch.
co budeme potřebovat:
- plátky vepřové pečeně
- sůl
- pepř
- strouhanku
- vajíčka
- 2 šlehačky (aspoň 30%)
- 2 cibule
- 8 plátků slaniny
- olej/ghí/sádlo
Tento recept má mnoho podob, ale vyzkoušejte tu moji verzi se všemi drobnými detaily, stojí to za to. Maso si omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Posypeme z jedné strany strouhankou, zakryjeme igelitovým sáčkem nebo folií a paličkou na maso strouhanku do plátku vklepeme. Maso otočíme a postup zopakujeme.
Obalený plátek masa přendáme do misky s rozšlehanými vejci. Pečlivě ho obalíme i v nich a dáme smažit na pánev. olej musí být rozpálený. Řízek smažíme cca minutu z každé strany. Nebude ještě úplně hotový, ale to nevadí. Vyndáme ho a přesuneme do pekáčku nebo zapékací mísy. Všechny řízky osmažíme stejným způsobem.
Cibuli očistíme a pokrájíme na větší kousky. Připravíme si plátky slaniny a šlehačku. Osmažené řízky navrstvíme do pekáčku, poklademe slaninou a posypeme cibulí. Na to dáme další vrstvu řízků, opět slaninu a cibuli. Vše zalijeme šlehačkou. Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na cca 200 stupňů. Vše pečeme asi 40 minut a kontrolujeme stav slaniny, aby nebyla spálená.
Já jsem k tomu servírovala pouze uvařené brambory. Maso je výtečné, jemné, chutné a křehké. Není to moc mastné, použila jsem úplné minimum oleje a slaninu jsem měla libovou. Není nutné mít vepřovou pečeni, hodí se i krkovička popřípadě řízky z drůbeže. Já z pečeně ale v poslední době vařím moc ráda.
Znáte tento recept? Jaké je vaše oblíbené maso? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, o obráceném řízku jsem pochopitelně slyšela, ale to je vše. Jednou by mělo dojít taky j činu.
A maso – nemám ho každý den, nemám tu potřebu. Žádnému druhu se asi nevyhýbám, teď začala grilovací sezóna, o víkendu manžel dělal tuňáka, to jsem si pochutnali.
Měj hezký den. Helena
Ahoj Helenko,
já moc často negriluji. Tuňáka používám jen do pomazánek.
Ahoj Hani, obrácené řízky občas dělám, je to dobrota. Měj se hezky, Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
doma jsem s nimi slavila velký úspěch…
Hani, tohle jsem ještě nezkoušela, my děláme kuřecí maso zapečené s brambory a se smetanou – a na tom mám nejradějí ty brambory :). Jinak jím všechny druhy masa, nejmíň ale asi vyhledávám hovězí, naopak nejčastěji mívám kuřecí.
Hezký den
Ahoj Stáni,
my doma děláme i zapečené vepřové kousky s bramborem a smetanou a je to výborné. Hovězí jím k omáčkám (rajská, svíčková), ale sním ho jen velmi malý kousek). Já mám nejčastěji kuřecí nebo krůtí prsa či vepřovou pečeni.
Ahoj, klasické řízky máme doma všichni rádi, tyhle obrácené řízky z trouby jsem ještě nezkoušela, ale určitě vyzkouším:-)
Ahojky,
určitě je vyzkoušej, jsou luxusní.
Hani, přiznám se, že recept neznám, hrozně by mi to jistě chutnalo,ale jsem lenoch a je to na mě příliš pracné. Ale je to jistě velká dobrota, přímo slavnostní oběd. ♥
Ahoj Eri,
pracně to možná vypadá, ale jde to rychle a není to těžké.