Mramorový piškot s pomerančovým krémem – recept

Krásný den,

když jsem hledala nějaký zajímavý recept na první jarní dny, objevila jsem tento lehký dezert. Jedná se o mramorové piškotové řezy s pomerančovým krémem. Není třeba moc surovin a ani množství není enormní, což se v současné době neustálého zdražování základních surovin rozhodně hodí.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 2 vejce
  • 80 gramů cukru krupice
  • 80 gramů polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce mléka

Vejce s cukrem ušleháme do hladké husté pěny. V robotu to chce aspoň deset minut na nejvyšší otáčky. Pěna bude jemně žlutá a nabyde na objemu. Opatrně do ní vmícháme mouku. Půlku těsta přelijeme do jiné mísy, přidáme kakao a mléko a vytvoříme kakaovou část. Formu vysteleme pečícím papírem, nalijeme do ní světlou část těsta, poté tmavou a pomocí vidličky vytvoříme mramorování. Korpus pečeme 10 – 12 minut na 200 stupňů. Necháme ho vychladnout.

co budeme potřebovat na krém a na ozdobení:

  • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
  • 250 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce cukru
  • 125 gramů tvarohu
  • 1 pomeranč na ozdobu

Odlijeme si 125 ml džusu a smícháme ho s pudingem. Do druhé poloviny džusu přisypeme cukr a tekutinu přivedeme k varu. Poté přilijeme pudingovou směs a uvaříme puding. Necháme ho zchladnout a často ho mezitím mícháme, aby se neutvořil škraloup. Vychladlý pomerančový puding vyšleháme s tvarohem do hladkého krému. Mně chutnal takto příjemně nakyslý, ale pokud chcete mít sladší, přisypte si moučkový cukr. Hotový krém naneste na vychladlý korpus a ozdobte plátky pomeranče. Koláč uložíme do lednice a necháme ho pořádně vychladit.

Tyto mramorové řezy jsou opravdu velmi dobré, lehké, nepřeslazené a moc mě baví ta pomerančová svěžest. Jaký dezert jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

7 thoughts on “Mramorový piškot s pomerančovým krémem – recept

  1. Stáňa

    Hani, to vypadá zajímavě. Já naposledy pekla banánový chlebíček, protože jsem v Bille padla na velmi zlevněné a velmi zralé banány a vzpomněla jsem si, že mám zbytek arašídového másla, které je třeba spotřebovat.
    Hezkou sobotu

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      já taky často peču banánový chlebíček, když mám doma různé zbytky. Tam se toho hodí fakt hodně:-)

  2. Lucie

    Ahoj, škoda, že doma nemám džus ani pomeranč, hned bych se do toho pustila. Hlavně v létě mám ráda dezerty s ovocem, už se i moc těším, až začne sezona jahod.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já už tedy jahody pilně nakupuji, zrovna dneska jsem koupila bedýnku 900 gramů za 90 Kč. Včera jsem jedni kilo spotřebovala do jahodové pěny a i ty dnešní brzy padnou:-)

  3. Helena

    Hani, já mám pečení s citrusy ráda. Mám několik osvědčených receptů už roky.
    Naposledy jsem pekla linecký rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou. To je velká dobrota…
    Měj hezkou neděli, Helena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *