Krásný den,
dneska Vám představím slibovaný recept na velmi jednoduchou a chutnou marinádu na maso. Já jsem si do ní naložila kuřecí prsa, ale samozřejmě to není podmínkou, hodí se třeba i ke krůtímu. Jsme zvyklá nakládat maso už den dopředu, aby se všechny chutě propojily a maso bylo pak hezky křehké a zároveň šťavnaté.
co budeme potřebovat:
- dvě kuřecí prsa nakrájená na menší tenké kousky
- olivový olej (cca 2 velké polévkové lžíce)
- hořčice plnotučná
- med
- gyros
Nejdříve si připravte maso. Omyjte si ho, osušte, očistěte a nakrájejte. Odložte ho na chvíli stranou, marináda půjde rychle, takže ho ani nemusíte dávat do ledničky. Vezměte si středně velkou misku. Doporučuji spíše kovovou nebo skleněnou, nerada nakládám maso do plastu (kvůli chuti a hygieně). Do misky nalijte olivový olej.
Přidejte med a hořčici, přisypte koření gyros a důkladně promíchejte. Vznikne středně hustá směs. Dávejte si pozor u toho medu, pokud ho nemáte přímo tekutý. Já mám ve sklenici takové menší hrudky, a tak jsem musela velmi intenzivně míchat, aby se rozpustil. Nesolím to, jelikož mi přijde gyros jako dost slané koření a celkově nemám ráda zbytečně přesolená jídla.
Maso naložte do směsi, důkladně ho pomocí vidličky zamíchejte, aby se marinádou obalily všechny kousky rovnoměrně. Misku zabalte do igelitu a vložte do lednice. Ideálně marinujte do druhého dne, pokud nemůžete, nechte maso v lednici co nejdelší dobu, co si můžete v rámci vaření dovolit. Druhý den vyndejte misku, obsah vyklopte na rozpálenou pánev. Na tu nedávejte další olej, stačí ten, co je v marinádě.
Já jsem si k tomu přidala ještě tvrdý sýr (gouda) a broskve z plechovky. Dávám to na pánev jen na posledních pět minut, aby se to trochu roztavilo a chutě se spojily. Jako přílohu jsem měla klasické brambory, které se k tomu prostě hodí:-) Doufám, že recept vyzkoušíte a bude Vám chutnat:-) Přeji dobrou chuť!
Vaše Čičulka
Medovou marinádu jsem dělala včera na dýni, ale místo koření jsem tam přidávala semínka. Recept časem taky hodím na blog. A dost často dělám na saláty zálivku z medu, oleje a balzamica, ta je taky fajn. Maso u nás nakládá většinou manžel a ten preferuji nakládání jen do oleje a koření.
Ahoj, já taky často nakládám do oleje a koření, ale medová marináda mi chutná a doma měla rozhodně úspěch:-)