Lotrinský koláč

Dneska jsem si pro vás připravila opět pečící článek, tentokrát se vrhneme na slaný koláč, který je známý jako lotrinský quiche.  Pekla jsem ho v pátek večer, protože se moji rodiče vraceli z Říma a měli hlad. Tak abych je doma dobře přivítala, upekla jsem jim bábovku a právě lotrinský koláč.  O bábovce jsme si už povídali, takže se vrhneme na slaného brášku:-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejdříve si musíme připravit těsto. Na to budeme potřebovat 180 gramů hladké mouky, 80 gramů másla jen trošku změklého a 2 lžíce studené vody. Do větší misky si nasypeme mouku a přidáme k ní na malé kousky nakrájené máslo. Poté se do toho vrhneme vlastníma rukama a budeme tak dlouho promačkávat mouku s máslem, až nám z toho vznikne taková drobenka. Když to máme právě v této podobě, tak přidáme dvě lžíce studené vody a tu sypkou část díky tomu proměníme v těsto. Opravdu by vám měly stačit dvě lžíce vody.  Pak těsto zabalíme do fresh folie a schováme minimálně na dvě hodiny do ledničky. V té ho můžeme klidně nechat až do dalšího dne:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po aspoň dvou hodinách si vyndáme těsto z lednice, ještě ho trošku promačkáme a připravíme si ho na válení. Ideálně byste ho měli vyválet mezi dvěma archy pečícího papíru, pokud nemáte, můžete použít fresh folii. Já jsem pečící papír v tu inkriminovanou dobu nenašla (někdo ho zákeřně schoval na mikrovlnku), fresh folie byla moc úzká, takže jsem zapojila fantazii a nakonec jsem z šuplíku vytáhla dva pytle na odpadky. Igelit jako igelit, ne? Takže se vrátíme k těstu, pořádně ho vyválíme, mělo by mít do výšky maximálně půl centimetru. Pak ho opatrně přesuneme do zapékací misky, kterou tím těstem důkladně vysteleme. Zbytky těsta můžeme použít na záplatování:) Misku šoupneme na 15 minut do trouby rozehřáté tak na 180 stupňů.

Zatímco se těsto peče v troubě, připravíme si náplň. Na tu budeme potřebovat slaninu v celku, svazek jarní cibulky (může být i klasická cibule), 3 vajíčka, nastrouhaný sýr podle chuti (já použila goudu:), smetanu 33%, sůl, pepř, bylinky podle chuti a možností. Nejprve si slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji smažit na pánvičku. Nakrájíme si cibulku, spíše na menší kousky, přidáme ji ke slanině na pánvi a necháme restovat. Mezitím si v misce rozšleháme tři vajíčka.  Po 15 minutách vyndáme zapékací misku z trouby a povrch celého těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ještě na chvilku misku strčíme do trouby. Do zbytku vajíčka nalijeme smetanu, přidáme nasekané bylinky a vše okořeníme. Pokud sýr už nemáme nastrouhaný, tak právě teď je ta chvíle na vytáhnutí struhadla:)

Opět vynadáme misku z trouby, dno posypeme sýrem, na něj rozprostřeme osmaženou slaninu s cibulkou a vše zalijeme směsí vajec a smetany. Vršek opět posypeme nastrouhaným sýrem. V troubě pečeme cca 30 minut na 200 stupňů.  Po vyndání necháme chvilinku vychladnout, abychom si nespálili pusu a pak hurá na to!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť:-)

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *