Kuřecí tikka masala s rýží

Krásný den,

jak jste podle nadpisu poznali, dneska mám pro vás recept na jeden indický kořeněný pokrm – kuře tikka masala. Nebudeme si nic nalhávat, já vůbec nemám ráda cizí kuchyně, pro mě vrchol exotiky je pizza a těstoviny:-D Slíbila jsem si ale, že budu letos zkoušet nová jídla a zkusím v sobě něco překonat.

Tento recept jsem si našla na internetu. Není to nic náročného, ale seznam surovin je docela dlouhý a ideální je, když si maso naložíte den dopředu.

Marináda na maso:

  • kuřecí prsní řízky (3 kusy)
  • kelímek bílého jogurtu (nějakého tučného nebo smetanového)
  • 3 stroužky česneku
  • 1. lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 2 lžičky kurkumy
  • mleté chilli podle chuti
  • 1 lžička soli

Kuřecí prsa si omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Pokud nemáte tento typ masa, hodí se i krůtí nebo kuřecí stehna. Já mám prsa ráda, takže jsem zvolila ta. Do větší misky si nalijeme bílý jogurt a přidáme všechno koření, prolisovaný česnek a zázvor. Zakryjeme folií nebo nějakým víčkem a dáme odležet do lednice. Já jsem si maso připravila v sobotu večer a v neděli jsem z něj dělala oběd. Ta marináda je celkem rychlá, měla jsem vše hotové do deseti minut. Když si maso takto odpočine v lednici, tak je pak pěkně křehké a šťavnaté. Mimochodem, občas si takto nakládám dopředu i klasické řízky (jogurt a česnek).

Předpřipravené maso si vyndáme z lednice. Do pekáčku nebo nějaké zapékací misky nalijeme trošku oleje na dno (cca 2 lžíce). Maso si přesuneme do pekáčku a pečlivě rozložíme. Troubu rozpálíme na 220 stupňů. Vše pečeme cca 20 – 30 minut, v polovině vše přetočíme a můžeme také podlít trochou vody.

Příprava omáčky:

  • olej
  • máslo
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • rajčatový protlak
  • rajčatová pasata
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhané zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • chilli podle chuti
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • smetana na vaření

Zatímco se maso peče v troubě, připravíme si omáčku. Budeme potřebovat nějakou větší a hlubší pánvi nebo širší hrnec (kastrol). Na směsi másla a oleje si osmahneme cibuli. Opravdu ji udělejte jen zlehka, aby jídlo nebylo hořké. Do pánve postupně přidáme všechna koření, zázvor, prolisovaný česnek a cukr. Vše promícháme a necháme rozvonět. Do pánve nalijeme protlak a pasatu, promícháme a přidáme asi sklenici vody. Omáčka se bude takto vařit cca 15 minut. Nakonec to ni přimícháme smetanu, která vše zjemní.

V tuto chvíli je maso hotové a vše přilijeme do pánve s omáčkou. Necháme opět vařit cca 15 minut. Během této doby si připravíme rýži, která bude sloužit jako příloha. Já jsem použila klasickou rýži, ideální by byla ta basmati. Volbu nechám na vás. Zatímco se maso s omáčkou vaří, můžeme si připravit plátky citronu na servírování. Pokud máte doma čerstvé bylinky, tak snítka koriandru by se taky hodila:-)

omáčka je všude…

Maso s omáčkou servírujeme s rýží, plátky citronu a čerstvým koriandrem. I když je to hodně kořeněné jídlo, tak pálivost si určujete sami podle množství chilli. Jinak bych vám doporučila to vařit před mytím kuchyně, protože ta rajčata strašně prskají, i když jsou pod poličkou (občas ji musíte dát stranou, abyste mohli přidávat suroviny nebo míchat). Máte rádi indickou kuchyni? Vyhledáváte exotické pokrmy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

20 thoughts on “Kuřecí tikka masala s rýží

  1. Helena

    Haničko, já na rozdíl od tebe ochutnám exotická jídla moc ráda. Před lety to byla indická, teď se snažím proniknout do pokrmů vietnamských a arabských. Musím říct, že to je díky dětem. Třeba vietnamské jídlo bych si bez dcery neobjednala, když mi vybere ona, jsem nadšená. Doma to moc nevařím, většinou na to jdeme (když tedy můžeme).
    Děkuji za recept a přeji příjemný den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      já jsem strašní konzerva, co se týče jídla. Vietnamskou kuchyni jsem nikdy nevyzkoušela, arabskou naprosto minimálně. Tak třeba na to někdy dojde:-)

  2. Sabina

    Hm…. to vypadá dobře. Já v poslední době vařím stylem, že kupuji hotová jídla. Teda pro sebe. Když jsme doma celá rodina, tak samozřejmě vařím…

    1. ciculka Post author

      Ahoj Sabi,
      já teď naopak vařím neustále, protože jsem doma na distanční výuce. Táta je taky doma, mamka sice učí z domova, ale jako ředitelka neustále jezdí do školy, protože ta byrokracie je fakt děsná. Vařím vlastně každý den, několikrát do týdne i peču, protože chystáme jídlo i pro babičku. Dost mě to baví, ale mám pocit, že dělám pořád to samé, proto jsem se rozhodla rozšířit portfolio receptů:-)

  3. Lucie

    Ahoj, přiznám se, že exotickou a indickou kuchyni nevyhledávám, jednou jsem šla s přáteli do indicko-nepálské restaurace a jídlo bylo pro můj jazyk hrozně pálivé, kořeněné..

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já jsem byla taky jednou v indické restauraci. Bylo to v Německu, kde byl táta tenkrát jako nějaký hostující profesor a šli jsme tam s jeho kolegy. Měla jsem jen dezert, pro mě to prostě nebylo:-) Ten byl tedy neskutečně sladký, Indové mají cukrové normy někde úplně jinde:-)

  4. Iwka

    Ahoj Ciculko. Jedna z dcer miluje indickou, nepálskou a podobné kuchyně. Když jsme byli v restauraci, tak mi opravdu chutná, jen pro mne jsou porce velké. Do chlapů to padne jak do stoupy a za hodinu by mohli jíst znovu. Zkusíme udělat takové papání doma. Děkuji za recept. Zdraví Iwka

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      já vlastně do cizokrajných restaurací vůbec nechodím a v zahraničí většinou zkusím v nějakém fastfoodu nebo třeba v pizzerii, kde vím, že se dobře najím a bude mi chutnat.

  5. Stáňa

    Já občas ráda ochutnám něco nového, ale nevyhledávám výrazně kořeněné a hlavně pálivé věci, což indická kuchyně občas bývá. Tikka masalu jsem doma taky dělala, ale nenadchlo to nikoho tak, že by si vyžádal opakování.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      toto jídlo naštěstí není tak pálivé. Myslím si, že ta může hodně rajčat, smetany a také ten cukr, což vše zjemní. Našim to chutnalo hodně, hlavně táta má rád cizí jídla.

  6. Marta

    Hani, já indickou kuchyni miluju a moje holky mi daly předloni k narozeninám v pravé indické restauraci večeři, protože to vědí a dodnes si to pamatuju. Doma jsem Indii nezkoušela. Pamatuji si na svoje první indické jídlo v restauraci, klasika plný stůl a ochutnávání a já si vybrala tenkrát míň pálivé. A když jsem ochutnala, pálilo to jak čert a já si říkala, ještě že jsem si nevybrala to opravdu pálivé. Ale stejně ho miluju. Měj pohodovou sobotu.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Marti, jak jsem psala, já se exotické kuchyni celkem vyhýbám, ale toto mi chutnalo a co se týče pálivosti, šlo to:-) Měj se krásně!

  7. Erika

    Milá Hani, ty jsi mě opravdu pobavila hned na začátku Tvého krásného příspěvku. Recept znám, občas si dám, když je tedy příležitost, sama jsem vařila snad 2x. Myslím a je i z fotek vidět, že se ti pokrm náramně povedl!!! ☺♥
    Paráda. Krásnou neděli přeji.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Eri,
      díky moc! Já jsem neskutečně konzervativní, co se týče jídla. Při cestování je to vlastně můj největší problém, kdybys viděla, jak jsem trpěla na Mauritiu. jsem moc ráda, že se recept povedl a dost mě překvapilo, že mi to i chutnalo. Jedla to i naše babička, které je 89, a podle ní je to taky dobré (bála jsem se, jestli to na ni nebude moc, ale očividně jsem v rodině jediná citlivka já:-D.

  8. Zuzka

    Ja teda tiež zahraničnu kuchynu nemusim, ale v poslednej dobe som začala skušat práve aj rozne také jedlá.. Tikka masalu milujem, v reštikách mi zatial vždy chutila, ale doma som ju nerobila. Budem musiet to napravit… vdaka za recept.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *