Krásný den,
na tento recept jsem přišla v časopisu Vlasta (kupuje si ho mamka), kde měli meruňkový speciál. Meruňky jsme doma měli, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Můžete mít i jiné ovoce, já jsem je doplnila švestkami a taky pár malinami, co jsem už potřebovala zlikvidovat.
co budeme potřebovat na těsto:
- 180 gramů hladké mouky
- 75 gramů moučkového cukru
- 125 gramů másla
- 1 žloutek
Mouku a cukr prosejeme, přidáme studené máslo nakrájené na tenké plátky a žloutek. Vše rukama vypracujeme v hladké a kompaktní těsto. To dáme do sáčku a necháme ho hodinu odpočinout v lednici. Vychlazené těsto poté rozprostřeme do kulaté formy, vyložíme i okraje. Je třeba to tam prsty pořádně přimáčknout. Těsto si předpečeme v troubě na 175 stupňů (cca 10 minut).
co budeme potřebovat na náplň:
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 60 gramů moučkového cukru
- 2 vejce
- 100 ml smetany na vaření
- 1 citronový nebo vanilkový cukr na posypání koláče
- 400 gramů ovoce
Ve větší míse smícháme tvaroh, oba cukry, vejce (přidala jsem i bílek, co mi zbyl od těsta) a smetanu. Vznikne řídká směsice, do které přidáme očištěné a pokrájené ovoce. Vše nalijeme do koláčové formy a pečeme cca 25 minut na 160 stupňů. Hotový koláč ještě hned za tepla posypeme citronovým cukrem.
Koláč je nejlepší druhý den, kdy vychladne a všechny chutě se propojí. Doma měl veliký úspěch, už jsem ho pekla znovu. Co jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, ten je hodně podobný koláči, co jsem pekla asi před 14 dny s rybízem. Tvůj vypadá moc dobře a určitě i skvěle chutnal.
Ahoj Stáni,
díky:-)
Ahoj Hanka, moje obľúbené sú predovšetkým nepečené koláče, no neviem, čo ma včera pochytilo, nakúpila som suroviny na Londýnske rezy a dnes som ich piekla, práve som vytiahla z rúry 😉. Ešte netuším, či sa podarili.. ale dnes si mi dala tip, čo spraviť s broskynami, ktorých máme viac ako stíhame jesť, bude ďalší koláč 😁.
Ahoj Zuzi,
dost mě zaujaly tvoje Londýnské řezy, co to je? Mimochodem, připomínám soutěž, co na blogu právě běží:-)
Je to taky babičkovský koláč pre mňa, vždy ho piekla len babka a volala ho Londiner. Napr. https://pecene-varene.sk/recipe-items/londynske-rezy-storocna-klasika/ sú rôzne drobné obmeny, v množstvách, ja som mala recept až z 8 vajec, niekto dáva namiesto orechov kokos. Rada – džemom naozaj netreba šetriť, ja som dávala ríbezľový 😋
Ahoj,
díky za recept, ráda ho zkusím:-)
Ahoj, naposledy jsem pekla koláč s ostružinami a malinami, ale moc dlouho nevydržel, byl hned snězený. Teď když je sezona ovoce, tak peču hlavně dobroty s nimi, určitě vyzkouším i tvůj recept:-)
Ahoj,
ostružiny jsem nejedla už roky… Taky ráda peču ze sezonního ovoce. Máme doma nyní hodně rebarbory, takže udělám zítra něco z ní.
Takový koláč nikdy nezklame. Je porostě jedlý ! 🙂
Hezký den!
Hanka
Ahoj Hani,
to jsi napsala naprosto přesně:-)
Hani, koláč vypadá skvěle a je ze samých dobrot. Ten by mi chutnal. Nedávno jsem pekla podobný, z bílého jogurtu a snědl se také celkem rychle. :o)
Přeji hezký večer. D.
Ahoj Dášo,
jogurtové těsto mám taky moc ráda:-)
Už jsem ho určitě pekla, nebo byl hodně podobný!
Hani, děkuji za připomenutí.
Měj příjemný večer, Helena
Ahoj Helenko,
já jsem taky pekla podobný, jen těsto jsem dělala trochu jinak.
Hani, já jsem dopekla právě teď – metýnky. Tak se u nás říká kynutým koláčům, které se pečou na kulatých formách, s náplněmi a sypou se drobenkou. Pekla jsem tvarohové, rybízové a borůvkové. Tvůj koláč se mě taky líbí, zapsala jsem si. Ahoj a hezký víkend. Lenka
w
Ahoj Leni,
já znám metynku, což je koláč s takovou mřížkou z těsta. Tvoje verze se mi ale taky líbí, to by mi určitě chutnalo.