Inspirace k nedělnímu obědu

Krásnou neděli všem,

po delší době se mrkneme zase na něco dobrého a co to asi bude? No přeci můj sobotní oběd:-) Jedná se o jednoduchý recept, který nevyžaduje žádné extra dlouhé přípravy a ani nepatří mezi nejdražší. Dnes si uvaříme kuřecí kousky ve smetanovosýrové omáčce s opečenými bramborami.

A co budeme potřebovat?

maso: 3 velká kuřecí prsa, sůl, hořčici, olivový olej, gyros, grilovací koření, česnek (nebo česnekovou pastu) rozmarýn, citrón, 2 kelímky smetany na vaření, sýry podle chuti, bylinky, co máte doma

brambory: uvařené brambory, máslo, sůl, koření na americké brambory, cibule, šnitlík

Pokud máte čas, prostor a náladu, maso si můžete naložit den dopředu. Bude pak křehčí a chutě jednotlivých koření se více rozleží. Maso si očistěte, nakrájejte na menší kousky. Do misky (já ráda používám skleněnou, ale to opravdu není podmínkou) nalijte asi deci olivového oleje, přidejte větší špetku soli, asi lžičku gyrosu a grilovacího koření, trochu citrónové šťávy a 2 lžíce hořčice a česnek podle vlastní chuti. Vše důkladně promíchejte. Do této marinády naložte maso. Všechny kousky důkladně promíchejte, aby byly obalené směsí ze všech stran. Pokud si děláte maso o den dříve, tak nyní misku zakryjte potravinovou folií a vložte ji do ledničky. Druhý den vyndejte a pokračujte podle dalšího návodu. Připravte si na plotýnku grilovací pánev, rozpalte ji a položte na ní jedntolivé kousky masa. Nechte je zatáhnout po obou stranách max. minutu. Není třeba přidávat nějaký smažící prostředek do pánve, maso je naložené v oleji, nespálí se. Mezitím si připravte menší pekáč či zapékací misku. Jednotlivé kousky masa přendavejte z pánve do pekáče. Zapněte troubu na 200 stupňů. V misce, ve které jste připravovali marinádu, nyní namícháte smetanovou omáčku. Do misky dáte dvě lžíce hořčice a pomalu přidáváte nasekané bylinky a smetanu. Důkladně mícháte. Poté přidáte nadrobno nastrouhaný sýr a tolik vody, kolik jste dali smetany. Zase promícháte. Touto směsí přelijete maso v pekáči a vložíte ho do trouby. Necháte přibližně 45 minut zapékat. Omačka postupně přijde k varu a začne houstnout.

Mezitím si připravíte brambory. Uvařené brambory oloupete a pomocí sítka je rozmačkáte do pánve typu wok (nebo nejaká jiná hlubší pánev). Osolíte a posypete kořením na americké brambory. Přidáte máslo, na kterém se to bude smažit. Pokud máte dobrou pánev, stačí trocha másla, nic by se nemělo připálit. Nakrájíte nadrobno cibulku a přidáte ji do brambor na posledních deset minut. To zajistí, že brambory budou krásně vonět, ale cibulka nebude spálená, jen opečená. Vše přikryjte pokličkou a nechte dojít. Na posledních 5 minut posypte maso s omáčkou nahrubo nastrouhaným sýrem a nechte dojít ve vypnuté troubě.

Vše podávejte doplněné o šnitlík. Já jsem si k tomu dala ještě tatarku, mám pocit, že se k sýru vždy hodí. A jako dezert jsem připravila broskvový kompot. Přeji dobrou chuť:-)

A jaký byl Váš oběd? Jak rádi upravujete kuře Vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

 

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *