Krásný den,
dneska vám zde představím jednoduchý, ale neskutečně chutný recept výbornou přílohu – gratinované brambory.
co budeme potřebovat:
- syrové brambory
- smetana – jeden kelímek 12%
- šlehačka – aspoň 30%
- sůl
- koření na americké brambory
- strouhaný sýr
- česnek
- máslo
Na přípravu potřebujete aspoň hodinu času, tak s tím počítejte hned na začátku:-) Začněte tím, že si oškrábete brambory. Postupně si ty oškrábané brambory dávejte do nějaké nádoby s vodou, aby hned nezhnědly a taky aby byly pořádně čisté.
Všechny očištěné brambory si nakrájejte na tenké plátky. Snažte se dělat opravdu co nejtenčí plátky, aby se pak pěkně propekly. Jinak nevím, jestli jste si toho na fotce všimli, ale mám nové nože z edice Masterchef, co jsem si koupila za Billa body.
Připravte si nějaký pekáč, který půjde do trouby. Ten si vymažte máslem, aby se vám brambory nespálily. Vysypte si do nich všechny ty plátky brambor. Osolte je a pěkně je posypte i kořením na americké brambory.
Teď přichází řada na česnek. Já používám na tento velký pekáč tři stroužky, které ale nemačkám, ale nakrájím je na tenoučké plátky a ty pak na mini kostičky. Česnek je v tomto receptu ten element, který tomu dodá další rozměr. Všechno hoďte do pekáče a pěkně je rukama promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně pokryté kořením a česnekem.
Nakonec vše zalijte smetanou a šlehačkou. Posledním krokem je posypání sýrem. Já mám na to nejraději goudu, ale myslím, že by se hodil i nějaký sýr švýcarského typu jako gruyere nebo něco hodně aromatického (pokud to máte rádi). Celé se to peče v troubě tak na 180 – 200 stupňů aspoň 30 minut. Je třeba to občas zkontrolovat a určitě prohrábnout, aby se všechny vrstvy brambor pěkně propekly.
My to doma jíme klasicky s masem, na fotce je zrovna krůtí plátek. Ale dokonce i největší masožravec mamka připustila, že ty brambory jsou lepší než maso. Já bych si k nim dala třeba jen zapéct trochu slaniny a měla to jako hlavní chod. Opravdu vám doporučuji, abyste to vyzkoušeli, je to mňamka:-) Přeji dobrou chuť!
Vaše Čičulka
Paráda, dokoupím suroviny a vyzkouším, mám moc ráda takovéto jednoduché recepty z pár ingrediencí, co nasytí i jako hlavní chod:) Já včera neměla vůbec žádný nápad, co dělat k večeři a hlavně vymetenou ledničku, protože na nákup jsem šla až dnes, tak jsem udělala brambory, taky na plátky, omastit, pokmínovat a hodně česneku a dala zapéct, no, taky jsem si pochutnala:)
Ahoj,
přesně, a někdy takto vzniknou i skvělé recepty, které se mi třeba doma pak uchytí. Člověk nemusí mít vždy úplně narvanou lednici, aby se dobře najedl. Tvoje verze by byla perfektní pro mého taťku, on má rád kmín i česnek. Pro mě je kmín nepřítel:-D
Brambory pečené v troubě mám ráda v jakékoliv podobě. Takhle – v kombinaci se sýrem a česnekem jsme je ještě nedělali, ale dost často pečeme na jednom pekáčku kuřecí prsa a brambory, všechno zalité šlehačkou a okořeněné kari (říkáme tomu „žrádlo z jednoho pekáče“ :D).
Ahoj,
taky děláme takto maso s brambory zapečené v jednom pekáči, ale bývá to spíš vepřové. Kari tolik nepoužívám, na mě je to hodně výrazné koření, ale třeba naši to mají rádi (jim celkově asijská kuchyně dost chutná).
Gratinované brambory jsem ještě nikdy nedělala a vypadají fakt hodně dobře! 🙂 já mám v plánu dělat jenom pečené, ty nám moc chutnají 🙂
WantBeFitM
Ahoj,
já mám ráda brambory na skoro všechny způsoby. Pečené mi nejvíce chutnají ve stylu amerických, plánujeme je na víkend:-)