Domácí kečup – recept

Krásný den,

když jsem byla malá, měli jsme doma jen domácí kečup. Neznala jsem ty kupované, protože mamka vždy zavařovala všechno možné. Nikdy jsme moc nekupovali ani různé polotvary a předdělané věci, proto to ani nyní nejsem zvyklá jíst (třeba mražené hranolky apod.). Kečup už většinou kupujeme, ale na tu chuť toho domácího jsem nikdy nezapomněla. Nedávno domů přinesla mamka celou lísku rajčat, tak jsem ji přemluvila k tomu, abychom zase kečup udělaly doma.

co budeme potřebovat:

  • 2 kila rajčat
  • 1/4 kila cibule
  • 1/8 litru octa
  • 1/4 kila jablek
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 červené papriky
  • 2 feferonky – tyto suroviny dáváme, pokud chceme mít kečup ostrý
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 celých pepřů
  • 1 palička česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků

Všechnu zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Vše dáme do velkého hrnce, přisypeme všechno koření. Papriky a feferonky použijeme, pokud chceme mít kečup ostrý. Já mám ráda ty jemné (sladké), takže jsem je nepoužila. Vše vaříme 90 minut a poté přes husté síto propasírujeme. Do směsi přidáme 3/4 sáčku petolu a ještě povaříme další dvě minuty. Kečup nalijeme do sklenic.

Věřte mi, že s domácími hranolky z brambor je to něco úžasného. Skladuji ho v lednici, chutná skvěle, vůbec se to nedá porovnávat s tím, co koupíte v obchodě. Dělali jste už doma kečup? Máte rádi ten jemný nebo ostrý? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

18 thoughts on “Domácí kečup – recept

  1. Helena

    Haničko, taky jsme ho dělávali. Teď stihneme všechna rajčata sníst.
    A hodí se oba, jemný i ostrý…
    Měj hezkou sobotu. Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      my jsme ho letos dělali po docela dlouhé době, jinak domů většinou kečup už kupujeme. Když jsem ale byla malá, znala jsem jen ten domácí.

  2. Iwka

    Hanko, dělávala jsem doma kečup, když byl dostatek rajčat. Teď je stačíme všechno postupně sníst, takže kečup nedělám. Jinak co se urodí na zahrádce a nestačíme sníst, tak všechno dávám do sklínek nebo do mrazáku. Ono se to v zimě hodí. Hezký víkend přeji. Zdraví Iwka

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      my bydlíme v paneláku (já i naši), takže vše musím kupovat nebo jsem odkázaná na přebytky od ostatních. Taky doma dost zavařujeme, však budou ještě další články na toto téma:-)

  3. Lucia

    Keď som bola malá tiež sme robievali domáci kečup. Dokonca som ani kúpený nechcela jesť, lebo som bola zvyknutá na domáci 😄

  4. Lucie

    Ahoj, domácí kečup jsem nikdy nedělala, sice máme dost rajčat, ale všechny je sníme v salátech, v leču nebo jen tak. Ale recept si ukládám a pokud zbydou, určitě budu muset vyzkoušet, znám jen ty kupované kečupy.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě stojí za vyzkoušení. Mamka vypěstuje pár rajčátek na balkoně, ale jinak je musíme skoro celý rok kupovat. Domácí se vyplatí, když má člověk zásobu rajčat nebo když jsou v hodně veliké akci. Vyrobit ho není vůbec komplikované.

  5. Eliss

    Musím říci, že domácí kečup jsem ještě nezkoušela, ale k narozeninám jej dostávám pravidelně od kamarádky, a je vynikající 🙂 Ten kupovaný už roky nepoužívám, je to opravdu chemický sajrajt 😀

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      je to opravdu veliký rozdíl v chuti. Já mám doma samozřejmě i kupovaný, ale docela dost si vybírám a mám jeden od Kandu, který vyhrál v Dtestu. Není přitom ani drahý. Domácí je ale domácí, to samozřejmě nic nepřekoná.

  6. Stáňa

    Já kečup nedělám – nemáme vlastní rajčata (a asi ho ani nikdy nezvyzkouším, při naší frekvenci ježdění na chalupu tam rajčata nevypěstuju :)). Já konzervuju jen to, co mám ze zahrady, případně to od někoho dostanu nebo si to někde nasbírám. Že bych šla do obchodu kupovat suroviny a pak je doma zpracovávala, to nedělám. Máme vychytaných pár značek kečupů, které nám chutnají a kupujeme ty.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      taky mám oblíbené kečupy z obchodu. Doma rajčata taky nemám, ale zrovna mamka od někoho dostala celou lísku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *