Cukrárna v Paříži – knižní recenze

Krásný den, 

žhavou a rozhodně sladkou novinkou z nakladatelství Cosmopolis, se kterým už nějakou dobu spolupracuji, je pokračování skvělé série od Julie Caplinové. Nový román se jmenuje Cukrárna v Paříži a nenavazuje na předchozí dvě knihy od této autorky.

oficiální popis:

V Paříži se skrývá jedna malá cukrárna, která má už ale své slavné dny za sebou. Vstupte a ochutnejte některý z dezertů. Třeba zjistíte, že minulost stačí jen oprášit, aby opět získala svůj lesk. Nině Hadleyové pomalu táhne na třicet. Pracuje jako servírka, ale už zkusila kdeco – učila ve školce, pracovala v zahradnictví, absolvovala také kuchařský kurz. Nic z toho ale nebylo to pravé. Krom toho je pro svou velkou hlučnou rodinu pořád jen malou holčičkou, kterou se všichni snaží chránit. A dobře jí radit. Nina by se ráda osamostatnila, jenže jak přijít na to, co by doopravdy chtěla dělat? Když na dva měsíce kvůli rekonstrukci zavřou restauraci, kde Nina pracuje, naskytne se jí šance odjet do Paříže. Měla by tam pomáhat s přípravou cukrářských kurzů pro amatéry. Zdá se, že je to přesně ta příležitost, na kterou čekala. Má to však háček. Kurzy vede rodinný přítel Sebastian, velmi úspěšný a také velmi protivný šéfkuchař. Nina se do něj navíc kdysi bláznivě a beznadějně zamilovala. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpoutat od dřívějších citů a najde v malé pařížské cukrárně to, po čem opravdu touží?

zdroj

moje hodnocení:

Na další knihu od této autorky jsem se opravdu těšila, protože ty první dvě mě  nečekaně hodně bavily. Opět se autorce povedlo vybrat město, které nemám moc ráda – Paříž. A zase to napsala tak, že mám obrovskou chuť tam znovu jet a dát Paříži ještě jednu šanci:-)

Kavárna v Kodani – recenze

Pekárna v Brooklynu – recenze

Hlavní hrdinka Nina, Angličanka, která žije se svojí rodinou na farmě na severu Anglie, neví, co si počít se životem. Vystřídala už mnoho profesí, pro každou se na začátku nadchne, ale rychle ji to přestane bavit. Nemá prostě žádný životní cíl. Je to benjaminek rodiny, všichni starší bratři se o ni strachu a neustále se starají. Momentálně je bez práce, protože restaurace, kde obsluhovala, jde do rekonstrukce.

Kdysi byla zamilovaná do Sebastiena, nejlepšího přítele bratra Nicka. Ta láska byla hodně silná a její konec velmi bolestivý. V současnosti je Sebastian špičkový šéfkuchař, který vlastní několik restaurací v Anglii a momentálně koupil tři další podniky v Paříži. Dva z nich budou novými restauracemi a nechtěná stará cukrárna se promění v bistro. Jenže jsou tu nějaké problémy…

Podle smlouvy musí v cukrárně proběhnout ještě poslední cukrářský kurz, který by měl vést právě Sebastian. A on si zrovna ošklivě zlomil nohu a musel dokonce na operaci. Nina se rozhodne využít situace a něco se naučit, a proto se rozhodně znovu setkat se svojí dávnou láskou. Sebastian je ochotný si ji najmout jako pomocnou sílu.

Když se Nina poprvé dostane do staré Cukrárny C, zjistí, že byla kdysi velmi slavná, že tam obsluhuje upjatý a schopný Marcel a že tam jedna starší dáma pravidelně chodí na kávu. Podnik je velmi zanedbaný a naprosto nevhodný pro budoucí kurz. Ninu čeká ještě hodně práce.

Stejně jako u předchozích románů je hlavní hrdinka obklopena skupinou příjemných lidí, zde se jedná konkrétně o účastníky kurzu. Právě s nimi se spřátelí a za zády Sebastiana rozjedou projekt na záchranu cukrárny.

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, protože je opravdu povedená. Zase se autorce zdařilo dát dohromady sympatickou skupinu lidí, kteří se nebojí optimismu a víru v něco dobrého. Nina se mi od začátku líbila, protože si byla vědoma svých nedostatků a chtěla s nimi bojovat. Sebastian byl první polovinu děje docela debil, ale naštěstí se to pak zlepšilo, takže mu člověk mohl fandit.

Sice je to romance, ale mně se nejvíce líbily ty pasáže, které se věnovaly proměně cukrárny, protože ruku v ruce s touto proměnou probíhala i proměnu u všech hrdinů, kteří se dokázaly postavit svým problémům.

Vše je proloženo pečením a výrobou zákusků, což je něco dokonalého. Nelze nečíst bez jídla, protože všechny ty laskominy jsou popsány tak sugestivně, že to jinak nejde. Ty sliny se vám prostě sbíhat budou…

Jestli máte rádi aspoň trochu sladké a chcete něco příjemného na tato pošmourná odpoledne, tak určitě sáhněte po novém románu Julie Caplinové, je to ta nejlepší volba. A i když není tématem této knihy hygge, tak přesně to z ní vycítíte. Já za knihu ještě jednou děkuji nakladatelství Cosmopolis a vy ji koupíte na stránkách Grady. Četli jste už předchozí romány této autorky? A jaký máte vztah k Paříži Vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

2 thoughts on “Cukrárna v Paříži – knižní recenze

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      jestli chceš příjemnou oddechovku se spoustu sladkého, tak do toho jdi. Já jsem ji půjčila i mamce a taky se jí líbila:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *