Americké brambory

Krásný den, 

možná si myslíte, že jsem blázen, když chci věnovat celý článek jedné příloze, která je velmi snadná na přípravu, ale já musím… Americké brambory mám moc ráda, je to velmi chutná podoba brambor, která se velmi dobře hodí k masu. Vadí mi ale, že v mnoha restauracích je dělají v nějakých friťácích, takže jsou to nakonec mastné smažené brambory. A to je prostě chyba.

co budeme potřebovat:

  • rané brambory
  • sůl
  • koření na americké brambory

Vidíte seznam surovin? Není tam žádný olej nebo jiný tuk, protože to tam nepatří. Rané brambory si pečlivě omyjeme ve studené vodě a pokud vidíme nějaký kaz, můžeme ho vyříznout. Brambory se neškrábou, mají totiž jen tenounkou slupku, která to nepotřebuje.

Všechny brambory nakrájíme na půlměsíčky. Většinou mám ti menší na čtvrtiny, ty vetší ještě jednou překrojím. Na plech si dáme pečící papír a brambory tam naskládáme. Mám ráda, když se nijak nepřekrývají, aby se vše peklo rovnoměrně.

Vše pečlivě posypeme solí. Dávejte ji přiměřeně, protože musíte myslet na to, že tam přijde i další koření. Tím jsou tzv. americké brambory od značky Vitana. Zkoušela jsem i jiné, ale toto má podle mě  nejlepší chuť. Vše opět posypeme dostatečně kořením a dáme péct do trouby. Nepřidáváme žádný tuk a olej.

jestli máte pocit, že se mi tam na jednom místě vysypalo více koření, máte pravdu – při vaření by se nemělo telefonovat:-)

Brambory peču cca 30 minut na 180 stupňů, ale v průběhu pečení je trochu hlídejte. Díky této upravě zůstane zachovaná přirozená chuť brambor, což je ideální. Je to rozhodně lehčí příloha než třeba hranolky nebo krokety.

k bramborám jsem připravila krůtí plátek zapečený s krustičkou, mňam

Máte rádi americké brambory? Jak je doma děláte? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Americké brambory

  1. Helena

    Hani, taky je občas dělám. Já je trochu zastříknu olivovým olejem ve spreji a kořením směsí bylinek z Kréty. je to dobrota třeba i jen s jogurtovým dresinkem a zeleninou.
    Měj hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      já tam někdy dávám i čerstvé bylinky, pokud je mám a pokud se mi hodí k masu. Jinak s tebou musím souhlasit, že jsou moc dobré i samostatně třeba jen s nějakým dresingem ze zakysané smetany (jogurtový jsem doma ještě nezkoušela).

  2. Lucie

    Ahoj, přiznám se, že jsem je dosud dělala s olejem, měla jsem to už takto naučené z domova. Ale určitě to zkusím bez něj, snažím se oleje a celkově tuky redukovat, vyhýbat se smaženému apod. protože mi to nedělá dobře..

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      mamka ho tam očividně někdy taky dává, protože včera dělala vařila oběd ona a brambory byly omaštěné. Já je mám ráda suché, protože díky této úpravě skvěle vynikne jejich přirozená chuť, která je prostě skvělá.

  3. Stáňa

    My americké brambory jako přílohové skoro neděláme. Víc jsou u nás v oblibě parmazánové nebo nakrájené na plátky pečené s bylinkami a olivovým olejem. Takhle na sucho peču brambory na tzv. česnekáče, kdy se po upečení smíchají s utřeným česnekem, solí a trochou sádla. Ale občas je mívají u nás v ZJ a myslím, že tam je pečou taky na sucho.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      u nás je to typická příloha právě pro letní období kdy jsou nové brambory. Zaujaly mě ale ty tvoje parmazánové – jak je děláš?

    1. ciculka Post author

      Ahoj, u nás jsou taky moc oblíbené. Já jsem je dřív taky někdy zakápla, ale v posledních letech je dělám bez oleje a chutnají mi více.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *