Krásný den,
já jsem velký milovník tatarky, moje mamka taky, a tak doma byla vždy sklenice Hellmans. Jinou značku jsem si ani nechtěla kupovat, protože mi nechutnala. Ale u nás ve škole v jídelně dělají tatarku ze zakysané smetany, která mě naprosto dostala. Vyprosila jsem si tedy na paní vedoucí recept a doma ho vyzkoušela. Je to opravdu jednoduché a rychlé, ale neskutečně dobré:-)
co budeme potřebovat:
- zakysaná smetana (nejlepší byla Pilos z Lidlu) – jeden kelímek
- půlka cibule
- dvě kyselé okurky
- lžíce láku z okurek
- lžíce plnotučné hořčice
- lžíce cukru
- trochu soli
- trošku pepře
Připravíme si misku, ve které budeme vše míchat. Dáme do ní smetanu. Já mám nafocenou tuto z Billy, která měla jen 14% tuku a to nebylo ideální. Pilos z Lidlu má 16% a bylo to s ní chutnější, takže doporučuji minimálně 16%.
Cibuli si klasicky oloupeme a nakrájíme na drobno. Já nemám ráda velké kusy cibule, takže se snažím o co nejmenší kousky. Kyselé okurky vylovíme, lehce osušíme. Odkrojíme ty konce (nesnáším prdelky u okurek). Na struhadle vybereme tu nejjemnější část, na které obě okurky nastrouháme. Vše přidáme do misky.
Dále tam dáme lák z okurek, hořčici, sůl, pepř a cukr. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. Podle chuti můžeme tedy ještě doladit solí, cukrem nebo hořčicí. Ideálně dáme i v misce vychladit do ledničky aspoň na hodinku:-) Pokud je to na vás pořád moc zdravém, můžete vyměnit zakysanou smetanu za majonézu…
Jak jste na tom s tatarkou Vy? Taky ji milujete? A zkoušeli jste někdy tuto zdravější variantu? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Když si dělám dip sama pro sebe, tak občas po zakysané smetaně sáhnu (a dělám to zhruba stejně jako ty). Jinak děláme domácí tatarku z majonézy – manžel si na ty zdravější varianty nepotrpí 😉
Ahojky,
mně tato zdravější varianta taky stačí a chutná, ale je fakt, že mamka minule trochu brblala:-) Ale dělám úplně stejně i domácí tatarku z majonézy, ta už je ok:-) Jinak doufám, že budeš spokojená, zítra jsou v plánu nákupy a novinky, příští týden budou dvě recenze, dva cestovní články a spotřebováno, které jdu teď sepisovat:-)
Super recept Hani!
Ahoj, díky, je fakt dobrá a snadná (a výrazně dietnější:-)