Kavárna v Kodani – knižní recenze

Krásný den, 

dalším zajímavým titulem z nakladatelství Cosmopolis, který se ke mně dostal v rámci spolupráce, je Kavárna v Kodani od Julie Caplinové. Celá kniha se věnuje fenoménu hygge, který zajímá i mě. Vychází z faktu, že Dánové jsou označování za nejšťastnější národ na světě. Já jsem se na začátku toho Dánska trochu bála, protože kdysi jsem tam byla a úplně mě neokouzlilo.

oficiální popis:

Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se… Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.

zdroj

Anotace se mi moc líbila, mám ráda britské (potažmo evropské) prostředí a samozřejmě je tam romantická zápletka, což vyhledávám. Před Vánoci mi bylo opravdu zle, měla jsem zánět zvukovodu a několik dnů jsem doma doslova probrečela bolestí. Samozřejmě jsem díky tomu nemohla ani spát, ale za to jsem mohla číst:-) Díky této knize jsem přišla aspoň na chvíli na jiné myšlenky:-)

Hlavní hrdinka je mladá ambiciózní žena, která má ráda marketing a chtěla by se v něm více prosadit. Po poněkud nešťastných okolnostech (kolega/bývalý přítel je fakt hajzl) dostává na starosti firmu dánského podnikatele, který prosazuje hygge. Musí rychle odcestovat do Kodaně se skupinou publicistů, aby pochopili právě tuto filozofii.

Skupinka je opravdu různorodá, na první pohled to vypadá, že to nikdy nemůže fungovat a že to bude fakt průšvih. Jenže během jejich krátkého pobytu vyplývají na povrch různé skutečnosti a vzniká překvapivá skupinka přátel.

Samozřejmě je tu i menší milostná linka. Ta opravdu stojí za to. myslím, že se fakt pobavíte při prvním (a ne jen při něm) rozhovoru Kate a toho pravého (nechci spoilerovat:-).

Než milostná linka je mnohem důležitějším přínosem poselství hygge. Autorce se opravdu velmi dobře povedlo vystihnout jeho podstatu a dostat ji nenásilně do knihy. Když jsem to četla, měla jsem úplně chuť si otevřít takovou kavárnu i u nás (a to nepiju kafe:-D). A asi dám ještě jednu šanci tomu Dánsku:-D

Jestli potřebujete trochu nakopnout, povzbudit a zároveň trochu duševně uklidnit, určitě Kavárnu v Kodani zkuste. Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Cosmopolis a vy si ji můžete koupit na stránkách Grady. 

Znáte hygge? Oslovil Vás více tento fenomén? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *