Krásný den,
jelikož je období cuket, tak i já vám zde ukážu jeden rychlý a snadný recept, který je samozřejmě moc dobrý. Já nejsem milovník cuket, naslano je vlastně vůbec nejím, ale zde je to perfektní. Tento recept se dá dělat i z jablek, kdyby se vám náhodou cukety nelíbily.
co budeme potřebovat:
- 300 g polohrubé nebo hladké mouky
- 300 g nastrouhaných cuket
- 300 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva na perník
- 80 g tuku
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- kokos a marmeláda na posypání a namazání
Celý recept je poměrně snadný. Cuketu nastrouháme spíše najemno. Nemusí se nechávat okapat. V míse smícháme mouku, cukr, cuketu, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk (olej, hera, máslo), dvě vejce, prášek do pečiva a kakao. Vznikne celkem tekuté těsto. V receptu je 300 gramů cukru, já dávám podstatně méně, protože mi to přijde dost sladké i tak. Těsto nalijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě cca 30 minut na 170 stupňů. Hotový perník překrojíme, potřeme marmeládou, obě půlky dáme na sebe a na vrchu posypeme kokosem.
Tento recept je velmi snadný a je vhodný i pro začátečníky. U nás perník zmizel asi během dvou dnů a budu ho péct znovu (pořád máme cukety:-D). Chutnal i tátovi, kterému jsme cukety zatajili. V chuti to totiž nepoznáte. Máte rádi perník? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Perník bych si dal nejraději teď v práci s čajem. Vypadá hezky.
MĚJTE hezký den
Děkuji:-)
Tenhle recept je u nás velmi oblíbený, jen do těsta dáváme klasický prášek do pečiva, ne do perníku, takže moučník nemá perníkovou chuť. Nahoru obvykle dělám polevu z másla a kakaa (takovou obdobu čokolády)
Hezký den
Ahojky,
s tou polevou ho taky občas děláme, ale já jsem prostě na marmeládu.
To já taky 😀 – dáváme dovnitř marmeládu a navrch polevu 😉
Ahojky,
přesně tak!
Ahoj a to já zase teď mám cuketu snad několikrát do týdne, na řízek, placičky, zapečený, miluji je hlavně naslano. Ale lákavě vypadá i tahle sladká verze, jak cuketu využít a dokonce koukám, že mám doma všechny suroviny, takovéhle recepty mám ráda, jednoduché, z běžných surovin.
Ahojky,
tak to ho určitě upeč, stojí za to.
Z cukety robievam podobný koláč každý rok. Cuketu ale mám rada aj na slano. Väčšinou ju nakrájanú na kolieska upečiem v rúre s batatmi, ale mám rada aj cuketovo-zemiakové placky.
Ahojky,
já jsem typ cukety na sladko, ale třeba mamka a kolegyně ji mají moc rády ve slaných jídlech.
No, že se ptáš, Hani! Já narozená v Pardubicích :o)
Zrovna včera jsem z cukety pekla, ale na slano – klasický cukeťák :o)
Perník ráda vyzkouším, cukety bez problémů spotřebováváme, sklízím je malé.
Měj příjemný den. Helena
Ahoj Helenko,
určitě vyzkoušej, to stojí za to.
Ahoj Haničko, přesně takhle nám schovávala cukety do perníku mamka, když jsem byla malá, ale teď je jím v pohodě i ogrilované naslano.
Ahojky, fakt to není na chuti poznat:-)