Batáty pečené v troubě s česnekem a parmazánem – recept

Krásný den,

batáty mám moc ráda, ale vždy z nich doma dělám v troubě jen hranolky. Nedávno jsem si našla ale jeden recept, který mě hodně zaujal, takže jsem ho vyzkoušela, když přijela na návštěvu jedna rodinná známá. Všem to moc chutnalo. Jedná se o batáty pečené v troubě s česnekem a parmazánem.

co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 1 kg batátů (2 velké batáty nebo tři menší)
  • 2 tenké plátky studeného másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 100 gramů parmazánu v celku

Batáty oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Čím jsou tenčí, tím je to lepší. Všechny je přesuneme do mísy, zalijeme olivovým olejem, přisypeme sůl a pepř podle chuti. Se solí nemusíte zase tolik šetřit, batát je přirozeně hodně sladký. Rukama vše důkladně promícháme, aby byly všechny plátky od oleje a koření.

Nakrájené batátové plátky naskládáme do zapékací mísy nebo pekáčku. Stačí nějaký menší, plátky budou přímo u sebe. Skládáme je pod úhlem 45 stupňů. Já jsem si malé a vyšší okraje dala na hromádku a zakryla jedním větším plátkem, takže jsem si vytvořila nakloněnou rovinu a pak jsem ji už jen udržovala a rovnala dál. Batáty dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečou se cca 25 minut.

Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Parmazán si také nakrájíme na plátky. Upečené sladké brambory vyndáme z trouby a mezi jednotlivé plátky batát vkládáme na střídačku česnek a sýr. Když nějaký sýr zbyde, poprášíme jím povrch. Ten nakonec poklademe tenkými plátky másla. Pekáček opět vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut.

nejlepší nůž na krájení batátů

Takto připravené batáty jsou skvělou přílohou k masu nebo si je můžete dát jen tak, třeba jen s nějakým dobrým dresingem ze zakysané smetany nebo s tatarkou. Je to opravdu velmi chutné a vše se dělalo snadno a docela rychle.

Máte rádi batáty? Jaký je váš oblíbený způsob přípravy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

16 thoughts on “Batáty pečené v troubě s česnekem a parmazánem – recept

  1. Helena

    Haničko, tohle určitě vyzkouším! Batáty používám v kuchyni celkem často, přidávám je do bramborové kaše, dělám hranolky, polévku a jeden skvělý obědový salát (mám ho na blogu).
    Děkuji a zdravím, Helena

  2. Iwka

    Haničko, u nás by se po tom jen zaprášilo. Chlapi mají batáty moc rádi. Tak to vyzkoušíme, bude i dcera s partnerem…. co bych pro ně neudělala „něco“ dobrého. Zdraví Iwka

  3. Stáňa

    Hani, zajímavý recept. Já z babátů ještě nevařila, jen v práci občas bývá jako studené jídlo salát z kombinace brambor a právě batátů, který není špatný. Už dlouho chci vyzkoušet batátové hranolky, ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala.
    Hezký víkend

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni, batáty jsou opravdu velmi chutné, já z nich vařím ráda. Batátové hranolky dělám v troubě na sucho, jen je důkladně osolím a občas je posypu i parmazánem. Tyto zapečené brambory jsou ale taky luxusní:-)

  4. Lucie

    Ahoj, k batátům jsem si poslední dobou našla cestu, hodně dělám hranolky, zkoušela jsem i batátové pyré nebo plněné batáty. Takhle upravené jsem je ještě nedělala a vypadají dobře:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě to vyzkoušej, je to skvělé. Už jsem si koupila dalších šest velkých batátů a o víkendu to asi zopakuji:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj Sabi, je to neuvěřitelně dobré, už jsem domů koupila další batáty, sýr a česnek a o víkendu to opět udělám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *