Krásný den,
batáty mám moc ráda, ale vždy z nich doma dělám v troubě jen hranolky. Nedávno jsem si našla ale jeden recept, který mě hodně zaujal, takže jsem ho vyzkoušela, když přijela na návštěvu jedna rodinná známá. Všem to moc chutnalo. Jedná se o batáty pečené v troubě s česnekem a parmazánem.
co budeme potřebovat na 4 porce:
- 1 kg batátů (2 velké batáty nebo tři menší)
- 2 tenké plátky studeného másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 100 gramů parmazánu v celku
Batáty oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Čím jsou tenčí, tím je to lepší. Všechny je přesuneme do mísy, zalijeme olivovým olejem, přisypeme sůl a pepř podle chuti. Se solí nemusíte zase tolik šetřit, batát je přirozeně hodně sladký. Rukama vše důkladně promícháme, aby byly všechny plátky od oleje a koření.
Nakrájené batátové plátky naskládáme do zapékací mísy nebo pekáčku. Stačí nějaký menší, plátky budou přímo u sebe. Skládáme je pod úhlem 45 stupňů. Já jsem si malé a vyšší okraje dala na hromádku a zakryla jedním větším plátkem, takže jsem si vytvořila nakloněnou rovinu a pak jsem ji už jen udržovala a rovnala dál. Batáty dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečou se cca 25 minut.
Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Parmazán si také nakrájíme na plátky. Upečené sladké brambory vyndáme z trouby a mezi jednotlivé plátky batát vkládáme na střídačku česnek a sýr. Když nějaký sýr zbyde, poprášíme jím povrch. Ten nakonec poklademe tenkými plátky másla. Pekáček opět vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut.
Takto připravené batáty jsou skvělou přílohou k masu nebo si je můžete dát jen tak, třeba jen s nějakým dobrým dresingem ze zakysané smetany nebo s tatarkou. Je to opravdu velmi chutné a vše se dělalo snadno a docela rychle.
Máte rádi batáty? Jaký je váš oblíbený způsob přípravy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, přiznávám, že jsem ještě batáty neochutnala. Nějak mě zatím nelákaly. Ovšem ty tvoje vypadají úžasně. Měj pěkný den.
Ahoj Marti,
určitě je vyzkoušej, ale je třeba je pořádně osolit a okořenit.
Haničko, tohle určitě vyzkouším! Batáty používám v kuchyni celkem často, přidávám je do bramborové kaše, dělám hranolky, polévku a jeden skvělý obědový salát (mám ho na blogu).
Děkuji a zdravím, Helena
Ahoj Helenko,
salát jsem z nich ještě nezkoušela, ale batátové hranolky z trouby dělám moc ráda.
Haničko, u nás by se po tom jen zaprášilo. Chlapi mají batáty moc rádi. Tak to vyzkoušíme, bude i dcera s partnerem…. co bych pro ně neudělala „něco“ dobrého. Zdraví Iwka
Ahoj,
určitě to vyzkoušej, je to skvělé. Zrovna jsem koupila dalších šest velkých batát.
Hani, zajímavý recept. Já z babátů ještě nevařila, jen v práci občas bývá jako studené jídlo salát z kombinace brambor a právě batátů, který není špatný. Už dlouho chci vyzkoušet batátové hranolky, ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala.
Hezký víkend
Ahoj Stáni, batáty jsou opravdu velmi chutné, já z nich vařím ráda. Batátové hranolky dělám v troubě na sucho, jen je důkladně osolím a občas je posypu i parmazánem. Tyto zapečené brambory jsou ale taky luxusní:-)
Ahoj, k batátům jsem si poslední dobou našla cestu, hodně dělám hranolky, zkoušela jsem i batátové pyré nebo plněné batáty. Takhle upravené jsem je ještě nedělala a vypadají dobře:-)
Ahoj,
určitě to vyzkoušej, je to skvělé. Už jsem si koupila dalších šest velkých batátů a o víkendu to asi zopakuji:-)
To vypadá opravdu luxusně! ♥♥
Ahoj, a opravdu to skvěle chutná:-D
Hani, recept se mě líbí, tisknu si a udělám. Batáty mám ráda, dělám nejvíc hranolky, plněné a salát. Ty Tvoje vypadají lákavě. Hezký víkend. Ahoj Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj,
plněné batáty jsem ještě nezkoušela, ale myslím si, že by mi to taky chutnalo:-)
Hm… tak tohle ale teda taky vypadá hodně dobře. Děláš mi chutě. 🙂
Ahoj Sabi, je to neuvěřitelně dobré, už jsem domů koupila další batáty, sýr a česnek a o víkendu to opět udělám.