Krásný den,
ke konci února měla mamka narozeniny, a tak jsem jí přichystala nějaké dobré jídlo, které má ráda. Vybrala jsem krkovičku, kterou doma jí jen ona. Recept jsem našla na rohlik.cz, kde jsem tedy nakupovala i většinu potravin. Jídlo není nijak složité a myslím si, že klidně můžete nahradit krkovičku nějakým jiným masem, třeba krůtím.
co budeme potřebovat:
- krkovička
- 100 gramů žampionů
- 300 gramů sýra (eidam, ementál, gouda)
- 400 ml smetany, min. 30%
- 150 gramů oloupané cibule
- 70 gramů másla
- 3 lžíce sójové omáčky
- kari
- sladká paprika
- pepř mletý
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl
Maso si omyjeme, nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Z obou dvou stran ho důkladně osolíme a opepříme. Pekáček si lehce vymažeme máslem a zbytek si nakrájíme na tenounké plátky a vložíme je do pekáčku. Maso klademe právě na ty látky másla.
Maso pokapeme sójovou omáčkou, posypeme kari, sladkou paprikou a muškátovým oříškem. Na vrch přijdou pokrájené žampiony, nasekaná cibule a všechen strouhaný sýr. Vše zalijeme smetanou a opět lehce posypeme sladkou paprikou. Vše se peče v troubě přibližně hodinu a půl na 170 stupňů.
K tomuto masu se hodí prý bílé víno plnějšího charakteru. Jako přílohu můžete zvolit nějaký lehký salát, pečivo, rýži nebo opečené brambory. Já bych volila něco lehkého, protože samotné maso je dost syté.
Máte rádi krkovičku? Objednáváte někdy potraviny přes rohlík nebo košík? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, já krkovičku miluju na všechny možné způsoby, a protože mám nízký cholesterol, mám takové jídlo občas téměř předepsané. To tvoje vypadá luxusně, já tako zapékám, tak se asi nechám inspirovat. Měj klidnou sobotu a odpočiň si od školy.
Ahoj Marti,
recept určitě vyzkoušej, mamka si to dost pochvalovala:-D Včera jsem byla ve škole zkoušet maturanty, kteří měli v pololetí pětku, a jsem z toho dost přešlá…
Hani, my s manželem ano, děti ne :o) Dala bych si něco s houbami, ale teď je Adam hodně doma a houby nemá rád, tak vařím tak, aby chutnalo všem…
Přeji hezkou sobotu, Helena
Ahoj Helenko,
já jsem na tom stejně jako tvůj Adam:-) Docela často doma děláme více verzí jídla, protože každý máme rád něco jiného. Nejproblémovější jsme určitě já, největší všežravec je rozhodně naše babička (89 let), která toho sní nejvíce a jí snad vše:-D
Krkovici miluje manžel, takže by mu toto přišlo určitě vhod. Dělávám občas něco podobného.
Pěknou sobotu!
Hanka
Ahoj Hani, v naší rodině krkovičku miluje hlavně mamka a babička, my ostatní jsme spíše na libové maso. Měj se krásně!
Ahoj, vypadá to moc dobře, krkovici sice úplně nevyhledávám, na druhou stranu, když už je, tak s ní nemám problém. Včera jsme měli k večeři už podruhé zapečené buřty podle tvého nedávného receptu, výborné:-)
Ahojky,
já taky nejsem milovník krkovičky, zde se to dá snadno nahradit třeba krůtím masem:-) Zapečené buřtíky u nás doma taky slaví obrovský úspěch:-D
Ahoj Hani, já mám vepřové maso moc ráda, sice si maso sama příliš často nevařím ani nedávám po pravdě, ale tento recept určitě vyzkouším. Všechno je dobré!!! Díky moc za tip a přeji krásný víkend. ☺♥
Ahoj Eri,
já mám vepřové taky ráda, ale jím jen to libové. Toto bylo pro mamku k narozeninám, ona má zase nejraději krkovičku. Vepřové maso dělám ráda, ale třeba s kuřecím pracuji nerada, i když ho docela dost jím.
Hani, vypadá to dost dobře, asi to je dobrota. U nás máme krkovici rádi, hlavně řízky z ní jsou výborné. Měj se dobře, zdraví Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahojky,
já jsem spíše na řízky z kuřecích prsou, ale ty z krkovice vždy smažím pro mamku a pro babičku, ty zase nevyhledávají to kuře:-) Měj se krásně!
Krkovičku nejčastěji pečeme – na klasiku se zelím a knedlíkem. Nebo ji děláme na houbách s rýži (to mám nejradějí já). A v létě ji grilujeme (to má rád manžel a máma, já si vždycky dávám kuřecí prsa;-). Ale zrovna dneska jsme koupila velké balení krkovice v Lidlu (výhodná nabídka), kta se ještě uvidí, co z něj příští týden bude.
Měj se fajn
Ahoj,
my doma taky nejčastěji vepřové pečeme, tak to mám já asi nejraději (je nejméně mastné, mám vždy pečeni). Já si taky griluji kuřecí prsa, občas nějakou klobásu, ale na ty já moc nejsem. Já jsem si naposledy koupila krůtí prsa, část jsem zapekla včera k obědu a zbytek naložím na pondělí. Ještě jsem se nerozhodla, co z toho bude:-)
Já teda krkovici také nemoc nevyhledávám, ale vždycky říkám, že záleží hlavně na úpravě masa 🙂 Když je dobře upravené a měkké, je mi jedno, co to je za maso 🙂 Ale i s kuřecím by to mohlo být mooc dobré 🙂
WantBeFitM
Ahoj,
přesně! To jsi napsala moc hezky:-)
Milá Hani, tak jo, jsem v Třebíči u M. a jdu právě vařit nechala jsem se Tebou inspirovat. :-))
Ahoj Eri,
tak doufám že vše vyjde a že vám bude chutnat!:-)