Krásný den,
nedávno jsem doma pekla další z obdob lotrinského quiche, tedy slaného koláče. Tato varianta byla zaměřená především na sýry a moc se povedla. Pro chuť jsem tam nakonec dala pár plátků šunky, ale není nutná. Jinak k této verzi mě inspirovala první večeře v rodině při naší poslední cestě do Walesu (vím, že vám o ní pořád ještě dlužím článek – chcete ho vůbec?). Zde jsme také dostaly slaný koláč, který byl ze sýru a cibule. Moc mi chutnal a slíbila jsem si, že ho doma udělám.
co na to budeme potřebovat:
- křehké těsto (kupuji třeba v Bille už hotové, ale na blogu najdete i recept na domácí)
- 2 vejce
- smetanu
- dostatek sýrů podle chuti
- sůl
- pepř
- cibuli
- šunku
Připravíme si nejdříve šunku, kterou si nakrájíme na malé kostičky a hodíme ji na chvilku na pánev. Můžete pod ní dát kapku oleje, ale spíš s ním šetřete, ať to není zbytečně mastné (nemám mastná jídla ráda).
Jako další krok nás čeká cibule. Je třeba si jí připravit tolik, aby vám to chutnalo. Já nejsem žádný veliký milovník této zeleniny, a tak tu mám dvě menší. Dávám sem spíše žlutou, nějak mi k těm sýrům sedí více. Cibulku si nakrájíme nadrobno a dáme ji do pánve k šunce. Vše necháme lehce zezlátnout a pak vychladnout.
Mezitím, co nám směs v pánvi chladne, si připravíme sýry. Tady záleží jen na vaší chuti. Já jsem měla zbytek Gran Padana, který jsem chtěla už dodělat. Aby to mělo dobrou chuť, tak to chce nějakou nivu nebo podobný typ sýru. Abych podpořila chuť šunky v koláči, nakrájela jsem i trochu uzeného eidamu, který je výborný a dá tomu šmrnc. Na doplnění jsem měla strouhanou goudu, kterou jsem potom použila i na finální posypání.
V misce si rozmícháme dvě vejce, přidáme tam smetanu. Vše osolíme a opepříme. Do této směsi dáme vychladlou cibulku a šunku z pánve a vše promícháme. Nakonec sem přidáme i všechen strouhaný sýr (kromě toho, co máme na finální posyp). Zase vše promícháme.
Na formy vložíme křehké těsto, které by pod sebou mělo mít pečící papír. Kupované křehké těsto má už kruhový tvar, což je ideální. Také balení obsahuje již pečící papír, takže si jen opatrně přistřihneme okraje, aby nepřekážely v troubě při pečení.
Do formy vyložené těstem nalijeme celou směs a na povrchu ji posypeme zbytkem strouhané sýra. Koláč dáme péct do trouby na 200 stupňů na cca 40 minut. Je možné, že se bude péct i delší dobu, vždy to kontrolujte.
Pokud budete koláč jíst ihned po upečení, tak se vám trošku při servírování rozpadne – jako mně na fotce. Na chuti to ale nic nemění. Jinak je dobrý i studený, asi jako pizza:-) Ve Walesu nám ho dávali ještě s hranolky, ale podle mě je hodně sytý a hodí se samostatně jako hlavní chod.
Doufám, že vám sýrová verze bude chutnat. Brzy se tu objeví nějaká jiná, kde budou zase žampiony a slanina:-) Máte rádi slané koláče? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, slané koláče mám ráda, pro mně je to taková obdoba domácí pizzy, taky se tam hodí leccos, co lednička dala:) Jinak vypadá jednoduše a hlavně lákavě, určitě zase ráda vyzkouším.
Za článek o cestě na Wales budu určitě ráda, nikdy jsem tam nebyla, tak aspoň takhle:) A taky bych byla ráda, pokud by to šlo, jak ses mně v komentáři v jednom z minulých článků ptala, jestli bych chtěla článek o tvé sbírce parfémů, tak říkám, že, chtěla:)
Ahoj,
máš pravdu, taky to mám ve stejné kategorii jako pizzy. Článek o Walesu a o sbírce parfémů připravím asi na konec června nebo začátek července. Teď mám naplánované články až do 20. 6., protože budou maturity a já jednu třídu zkouším, u dvou přísedím, to se vůbec nezastavím. Ale jsem ráda, že se mi povedlo připravit články na každý den, včetně jedné soutěže:-)
Hani, koláč se ti povedl a mně by určitě moc chutnal. Mám ráda sýry, ale koláč jsem z nich ještě nedělala. Slaný jsem pekla cibulový a byl také výborný.
Měj hezkou neděli. D.
Ahoj,
díky moc! Já taky miluji sýry, vždy, když mě honí mlsná, tak jdu kousek ukrojit:-) Cibulový jsem už taky zkoušela a měl doma velký úspěch.
Slané koláče mám moc ráda, bohužel jim moc neholduje přítel 😀 Vypadá parádně, mě by se tam víc hodila fialová cibule 🙂 Tento sýrový by mi určitě moc chutnal, protože miluju i sýrovou omáčku 😀 🙂
WantBeFitM
Ahoj,
já ty slané koláče taky moc nemusím, ale zde jsem ochutnala. Doma jsou ale dost oblíbené, takže je dělám. Sýrové omáčky mám taky moc ráda:-)
Já mám slané koláče ráda. Já jsem dělala zatím jen lotrinský, ale od kolegyně jsem měla s hruškou a nivou a ten byl taky moc dobrý.
Ahoj, kombinace hrušky a nivy zní moc zajímavě, to bych mohla někdy zkusit:-)