Krásný den,
konečně jsem si splnila jednu položku na mém kuchařském wishlistu – upekla jsem domácí kynuté buchty. Klasické kynuté buchty mám opravdu ráda, často si je v pekárně kupuji ke svačině do práce. Chtěla jsem se je naučit dělat, protože jedna buchta stojí 11 Kč, to není málo. Doma je taky mají rádi, ale mamka je nechce dělat, prý jsou moc pracné. No, úplně legrace to nebyla, ale zase nic tak hrozného taky ne:-)
co budeme potřebovat na těsto:
- půlka kvasnic
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 530 gramů mouky
- 2 vejce
- 70 gramů rozpuštěného másla
- 7 lžic oleje
- vanilkový cukr
Pro začátek je třeba udělat kvásek. Do vlažného mléka dáme cukr, asi lžíci mouky a kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Rovnou se vám tady přiznám, že mi na první pokus nevyšel, musela mi ho udělat mamka. Měla doma jiné kvasnice, s kterými to šlo bez problémů.
Do mísy od robota jsem tedy dala mouku, vanilkový cukr, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo a olej. Přidala jsem hotový kvásek. Nechala jsem těsto dělat pomocí velkého háku aspoň 10 minut. Poté jsem ho zakryla utěrkou a nechala kynout. Jelikož jsem zvládla během toho usnout na gauči (probudil mě až kocour Shakespeare), tak mi těsto kynulo přes dvě hodiny a fakt vyběhlo pořádně:-)
co budeme potřebovat na náplně:
povidlová
- povidla
- podle chuti koření jako hřebíček nebo kardamon, trošku rumu
tvarohová
- vanička polotučného tvarohu
- cukr podle chuti
- půlka pudingu
- citronový cukr
příprava buchet
- mouka na posypání
- vepřové sádlo na vymazání pekáče a na pomazání buchet
Než začneme se samotou výrobou buchet, je třeba si vše pořádně připravit. Vybraný pekáč důkladně vymažeme vepřovým sádlem. Další sádlo si v kastrůlku rozpustíme, protože budeme každou buchtu důkladně potírat. Věřte mi, to sádlo hraje moc důležitou roli:-)
Budeme potřebovat taky čistý vál, který si pomoučníme, to samé uděláme s válečkem. Dále bude třeba ostrý nůž na krájení těsta. Vedle válu si rovnou připravte tvarohovou a povidlovou náplň.
Vykynuté těsto vyndáme z mísy a rukama ho ještě pořádně zpracujeme. Poté si ho rozdělíme na dvě poloviny. Každou půlku jsem ještě rozřízla, takže mi vznikly čtyři stejné díly těsta. Každý díl jsem vyválela na placku, tu nakrájela na osm částí.
Do ruky si vždy vezmete část těsta, prsty ji ještě opatrně roztáhnete a pomocí lžic tam dáme náplň. Okraje opatrně přitiskneme k sobě a buchtičku dáme tím spojem dospod do pekáče. Každou buchtu pečlivě po stranách přetřeme rozpuštěným sádlem. Takto naplníme celý pekáč.
Posledním krokem před pečením je to, že buchty přetřeme i na povrchu tím rozpuštěným sádlem. Vše dáme péct do trouby na cca 25 minut na 200 stupňů. Z této dávky těsta mi vyšlo krásných 32 buchet, 16 povidlových a 16 tvarohových. Povidla jsem koupila v Bille, byla levná a moc chutná.
Po vyndání buchty ještě přetřeme rozpuštěným máslem, které necháme pěkně vsáknout. A pak už jen jíme a jíme:-) Věřte mi, je to bašta.
Máte rádi kynuté buchty? Jaká je vaše oblíbená náplň? Pečete je doma? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, dělám je ze stejného těsta, sice ne moc často, protože jak říká tvá mamka, jsou celkem dost pracné:) Jen to vykynuté těsto si z mísy na válek dávám pomocí lžíce a do těch hromádeček těsta pak zabalím tvaroh, povidlí, někdy i mák nebo ořechovou nádivku.
Ahoj,
metodu se lžící určitě vyzkouším, v jednom komentáři ji doporučovala i Lenka:-) Mák a ořechy nemám moc ráda, ale všechno to dáme máme, kdyby to někdo z rodiny chtěl mít jako příchuť. Původně bych si myslela, že tvarohové u mě budou vítězit, ale když jsem ochutnala ty povidlové buchty, tak jsem se zamilovala:-) Mamka mi koupila už dvě další sklenice povidel a v týdnu budu muset znovu péct:-)
Kynuté těsto miluju, moc ráda z něj peču 🙂 Sice se při jeho zpracování nemůžu soustředit na nic jiného, ale vždycky si říkám, že ta láska a péče, kterou mu dávám při zpracování, se mi vždycky vrátí. Buchty nechávám kynout na dvakrát – po hodině je vždycky znovu lehce prohnětu a zase nechám pracovat. Těsto neválím, ale z výsledné masy odkrajuju lžící stejné kousky, které zploštím a na ně dávám náplň. Pak zamotám do měšečku 🙂 A do pekáčku nepoužívám sádlo, ale máslo. Jinak zpracovávám v podstatě stejně 🙂
Ahoj, tak doufám, že si taky vypěstuji ke kynutému těstu lepší vztah, ty buchty by tomu mohly napomoci:-) Kdybych neusnula, tak bych je taky prohnětla tak snad příště. Ta lžíce je dobrý nápad, zkusím to příště. To sádlo je ale opravdu dobré, byl u nás i jeden rodinný známý, tedy byl u rodičů nahoře, ale přišel ke mně dolů do bytu. Řekl mi, že snědl tři buchty a to sádlo je tam boží, prý lepší než od babičky:-)
Buchty jsou taky jedna z položek, které mám na seznamu „chci zkusit“. Teď nedávno jsem si odškrtla housky a banánový chlebíček , ale spousta věcí mi tam ještě zůstává – kromě buchet i koláče nebo třeba odpalované těsto.
Ahoj,
já bych zase chtěla zkusit ty housky:-) Odpalované těsto jsem doma taky ještě nezkoušela a asi to během následujícího týdne nestihnu, takže to bude muset počkat až na léto, kdy budu mít dovolenou. Jinak buchty měly doma obrovský úspěch, mamka mi koupila už dvě sklenice povidel, abych udělala další.