Krásný den,
na blogu byla nyní malá pauza, nějak jsem neměla chuť psát, ale už je to zase lepší:-) Je to paradox, od pondělí jsem doma na home office a věnuji se žákům, knihám a netflixu:-) No nic, vrhneme se na dnešní článek, kde vám představím luxusní šunkovou pomazánku, která vám bude určitě chutnat.
co budeme potřebovat:
- máslo v pokojové teplotě
- pomazánkové máslo
- jedna menší cibule
- 200 gramů šunky
- majonéza
- sůl
- pepř
Do větší a hlubší plastové mísy si dáme dva plátky másla na dvě lžíce pomazánkového másla. Klasické máslo kupuji vždy podle akce, abych za něj nedávala 50 Kč, ale pomazánkové mi chutnají jen od dvou značek – choceňské nebo jihočeské tradiční, takže bych vám tady doporučila jedno z těchto dvou.
Obě másla v misce našleháme pomocí tyčového mixéru. Je to minutka, hned to máte hotové. Když máte normální máslo pěkně změklé, udělá se vám hezká pěna. Misku i s tyčovým mixérem odložte na chvíli stranou.
Jako další si připravíme cibuli. Je třeba ji nakrájet na jemno. Potom ji přidejte do mísy k pěně z másel. Vše opět důkladně projeďte tyčovým mixérem. Je dobré dělat všechny tyto kroky postupně, abyste měli vše dobře promíchané.
Konečně je řada na šunce. Já mám ráda nějakou vysokoprocentní čerstvou šunku. Chodím pro ni buď do masny k řezníkovi nebo ji kupuji ráda u nás v Bille, kde u pultu lahůdek mají opravdu dobré a kvalitní šunky (z jiných supermarketů mi moc nechutnají). Šunku nakrájíme na malé kostičky a přidáme ji opět do mísy. Zase vše důkladně projedeme tyčovým mixérem.
Celou směs si přendám do skleněné misky, ve které ráda dělám pomazánky (klidně ale můžete pořád pracovat s tou první mísou, ve které jste mixovali). Je čas na poslední suroviny – jeden a půl lžíce klasické majonézy dodá krémovost celé pomazánce. Nyní je dobrý čas vše ochutnat a popřípadě dosolit a opepřit. Občas mi přijde, že je takto už dobrá a koření ani nepřidávám. Jindy je třeba použít sůl i pepř.
Já dávám ráda tuto pomazánku na jednohubky, které zdobím kolečkem kyselé okurky. Ta se k této pomazánce opravdu perfektně hodí, kyselost podtrhne delikátní chuť šunky.
Máte rádi jednohubky a různé pomazánky? Děláte si je doma vlastnoručně, nebo je kupujete hotové v obchodě? Jaká je Vaše oblíbená? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Pomazánky si dělám většinou sama, kupuji málokdy (vlastně jen na chatu kam jezdíme občas a nemám tam moc vybavení na vaření). Mám ráda česnekovou, z nivy, vajíčkovou, rybičkovou, hermelínovou… Ale šunkovou jsem ještě nedělala.
Ahoj,
já jsem dřív pomazánky neměla vůbec ráda, nejedla jsem je a nedělala je. Pak jsem začala chodit na snídaně k nám do jídelny a tam je často dělají a mě začaly chutnat, a tak se o ně pokouším i doma. Šunkovou jsem už jednou zkoušela, ale nebyla tak povedená, ale teď jsem ten recept zásadně vylepšila a myslím, že to stojí za zkoušku:)
Ahoj, pomazánky si raději dělám, ono to vyjde levněji a je toho větší množství, plus když je čerstvé pečivo, tak to nemá chybu. Zrovna tu mám od včera hermelínovou pomazánku:) Tahle vypadá chutně, díky moc za recept, ráda vyzkouším:)
Ahoj,
přesně, já jsem jim docela propadla. Hermelínovou budeme dělat asi zítra, mám na ni velkou chuť:-)
Ahoj, teším sa, že si späť a máš chuť písať na blog 😉 ja som si tak nejako zvykla sledovať tvoje príspevky denne. A za ten týždeň, čo neboli príspevky mi to chýbalo 🙂 , lebo je to také rozptýlenie pre mňa, keď mám chvíľku pokoja a nevládzem už sledovať, čo sa aktuálne deje. No chápem aj, že sa ti nechcelo.
Ja mam veľmi rada jednohubky. A mam skôr také obdobia, kedy sa strieda to, či pomazánky kupujem alebo robím. Teraz mam veľmi obľúbenú nátierku z avokáda, môžem ju mať denne, tiež robievam šunkovu penu, mrkvovú nátierku. Často kupujem rôzne druhy tofu nátierok, ktoré doma chutia všetkým 🙂
Ahoj,
já myslím, že to bude zase tady v pořádku a budu vydávat články každý den. Taky jsem docela vyčerpaná z toho sledování aktuální situace. Neřekla bych to, ale dost mi chybí práce, kolegové a hlavně žáci:-) Co se týče pomazánek, za chvíli pojedu do Lidlu a asi zkusím koupit avokádo. Ještě nikdy jsem ho neměla, ale chtěla bych ho ochutnat a udělat z něj něco dobrého.