Krásný den,
tento recept jsem objevila v časopisu řetězce Albert, zaujal mě hned na titulní stránce. Je to rychlá záležitost, hodí se i pro nováčky v kuchyni a nevyžaduje moc ingrediencí. Já na to většinou doma vše mám. Po upečení měl opravdu veliký úspěch, musela jsem hned druhý den dělat novou várku, tentokrát na celý plech. Zde uvedené množství surovin odpovídá klasické kulaté koláčové formě.
co budeme potřebovat:
- listové těsto
- 6 vajec
- 300 ml smetany na vaření
- 200 gramů strouhané goudy
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání formy
- bylinky na ozdobu – není povinné
Nejdříve si uvaříme tři ze šesti vajec na hniličku. Vejce vložíme do vroucí vody, vaříme osm minut, poté zchladíme a oloupeme. Mezitím si vyválíme těsto. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysteleme těstem. Uděláme pěkně i okraje. Dno propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení moc nevzdouvalo.
V misce vyšleháme zbývající tři vejce se solí a pepřem. Postupně do směsi zapracujeme smetanu a nakonec přidáme všechen sýr. Vejce uvařená na hniličku opatrně oloupeme a překrojíme na polovinu. Sýrovou směs nalijeme na těsto ve formě, sýr lehce uhladíme, aby byl rovnoměrně rozprostřený po celé ploše. Vršek ozdobíme nakrájenými vajíčky, které umístíme řezem nahoru. Vše pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.
Koláč je moc dobrý hned teplý, ale měla jsem pár kousků druhý den do práce na svačinu a i za studena mi chutnal. Další den jsem tam přidala ještě pokrájená cherry rajčata, která jsem opravdu lehce posypala oreganem. I to bylo skvělé. Kolegyně zase přidala pálivou klobásu nakrájenou na kolečka.
Máte rádi slané koláče? Zkoušíte recepty z magazínů jednotlivých supermarketů? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, zrovna na tento koláč jsem v magazínu Albert koukala – je takový jarní, velikonoční. Ale ještě jsem ho nezkusila. Já si beru magazíny obvykle v Albertu a v Bille, většinou je jen prolistuju, ale občas něco vyzkouším. Dost často mne ale zaujmou věci, o kterých vím, že o ně manžel moc nestojí (a naopak manžela zaujmou věci, o které nestojím já), tak se do nich nakonec nepustím…
Hezkou sobotu
Ahoj Stáni,
já si beru magazín v Bille, kam chodím, z Alberta mi je nosí kolegyně a z Penny kolega, to jsou obchody, kam zajdu třeba jen jednou za rok.
Hani, slané koláče jsou u nás oblíbené, dělám je často. A recepty – dokonce mám z takových magazínů pár vystřižených a dělám je ráda.
Měj příjemný den. Helena
Ahoj Helenko,
mám to úplně stejně:-)
Ahoj, teď si říkám, jak dlouho už jsem žádný slaný koláč nedělala ani nejedla, přitom to většinou jsou fajn recepty na zužitkování zbytků v lednici. Moc ráda vyzkouším.
Ahojky,
určitě vyzkoušej, je fakt povedený.