Krásný den,
už několik měsíců nám v práci opravují jídelnu a my jsme tak bez obědu. Proto si občas objednáváme s kolegyněmi jídlo z jednoho bistra se zdravou výživou. Asi předminulý týden jsem měla sýrové placičky s bramborem a bylo to luxusní. Pořád jsem na ně musela myslet, až mi to nedalo a našla jsem si na netu jeden přijatelný recept a vyzkoušela je. Je to prostě mňamka!
co budeme potřebovat:
- 400 gramů strouhaného sýra (dala jsem tam hlavně eidam, zbyteček parmezánu a trochu nivy pro chuť)
- 4 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička prášku do pečiva
- bylinky (měla jsem v mrazáku petržel)
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- na ozdobení hořčice a cibule
Recept je velmi snadný a rychlý. Do větší mísy nastrouháme všechen sýr. V receptu byl jen eidam, ale měla jsem pocit, že jsem cítila nivu v té verzi z bistra, a tak jsem ji tam taky trochu dala. Parmezánu byla jen troška, bylo třeba ho už dodělat. Myslím, že to udělalo velmi dobrou chuťovou kombinaci.
K sýru přidáme vejce, prdopeč, hořčici a bylinky. Ty by mohly být samozřejmě i čerstvé, ale já jsem strašný pěstitel, vše mi uschne. Díky bohu za mrazák:-D Strouhanku mám domácí, klasika:-) My ji nikdy nekupujeme, vždy semeleme staré rohlíky a housky. Podle mě je to ideální zpracování zbytků:-) Osolíme a opepříme.
Vše důkladně promícháme a začneme připravovat placičky. je dobré si na to trochu navlhčit ruce, protože se pak těsto nebude lepit na ruce. V pánvi si rozpálíme olej a smažíme z obou stran dozlatova. Poté vyndáme a necháme odstát na papírovém ubrousku, aby se odsál všechen tuk.
Podáváme je s hořčicí a cibulkou. Já jsem každou placičku potřela a posypala jarní cibulkou. Doma to mělo rozhodně úspěch a mám pocit, že si je budu muset o víkendu ještě jednou udělat:-) Jinak v bistro variantě byla domácí tatarka, což je podle mě taky skvělý nápad. Doufám, že tento recept vyzkoušíte, protože je fakt moc dobrý:-) Láká Vás více varianta s tatarkou nebo s hořčicí? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
PS: Asi jste si všimli, že na fotkách dělá jídlo mamka, ale já byla nemocná (pořád ještě jsem), tak jsem nesměla na jídlo pro ostatní sahat:-) Jen jsem z dálky fotila:-) Jinak z tohoto množství ingrediencí bylo 12 poctivých placiček (velikost asi jako karbanátek).
Na sýr asi spíš tatarka. A uvažuji, jestli by nešlo ty placičky upéct na plechu v troubě. Chci teď trochu „zdietnit“ jídlo – nějak mne škrtí všechny sukně 😉
Ahoj, včera jsem si je dělala znovu a měla jsem k nim tatarku a rozhodně to bylo dobré. Dneska asi budu dojídat zbytek a zase s tatarkou. Jinak si myslím, že trouba je dobrý nápad. Jen je třeba je otočit:-) Jinak mám stejné problémy, takže jsem si koupila kuřecí prsa a zapeču je v troubě, tak tam nemusím dávat žádný tuk:-)