Krásný den,
jestli čtete můj blog už delší dobu, tak jistě víte, že vaření je můj velký koníček a že ráda zkouším nové recepty. Nemohla jsem tedy odolat nové kuchařce z nakladatelství Grada. Jmenuje se Šumavská kuchařka a autorem je Radek Pálka. Knihu jsem získala v rámci spolupráce.
oficiální popis:
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny krásy Šumavy – NA TALÍŘI!
Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina… spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.
Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka.
moje hodnocení:
Jak již název naznačuje, kuchařka se orientuje na tradiční šumavské recepty. Hned v úvodu autor vysvětluje, proč právě Šumava a proč tyto recepty. Je to moc zajímavé povídání, líbí se mi, jak přistupuje k vaření, k tradicím i k běžným surovinám. Celá kniha je rozdělená do částí podle typu receptu. Najdeme zde houby, polévky, maso a ryby, přílohy a sladká jídla.
U každé kuchařky jsou pro mě podstatné tři věci – fotky, popisy postupů a suroviny. Zde se mi fotky moc líbí. U každého jídla je pouze ta výsledná, žádné nafocené postupy, ale to mi nevadí. Nevadí mi to proto, že popis jednotlivých kroků je opravdu detailní, takže hned chápu, co mám dělat. Mám doma hodně kuchařek a u některých mám problém s tím, že většina v nich uvedených surovin je běžně nedostupná. My máme v Příbrami běžné supermarkety, kde seženu ledacos, ale vše tam samozřejmě taky není. Šumavská kuchařka pracuje s úplně běžnými potravinami. Když jsem si procházela jednotlivé recepty, tak téměř vše běžně doma mívám. Nejkomplikovanější je asi maso, ale i to je zde v pohodě (ryby, drůbež, kachna, vepřové, škvarky, zvěřina).
Překvapilo m, kolik je zde rybích pokrmů. Já tedy ryby nejím a neumím je ani připravovat, ale chtěla bych to změnit a něco vyzkoušet. Zde je taková česká klasika – kapr, lín, siven, pstruh, candát. Z celé kuchařky mě ale nevíce zaujaly přílohy, kde je dost receptů, které vůbec neznám – drbáky, sklářské knedlíky, bosáky, šumavské klouzáky…
Celkově se mi kuchařka moc líbí, jsou zde tradiční české recepty v takovém moderním pojetí. Fotky jsou opravdu povedené a popisy srozumitelné. Už se těším, až vyzkouším všechny ty neznámé přílohy. Za zaslání knihy ještě jednou děkuji nakladatelství Grada a vy ji seženete na jejich stránkách.
Znáte ty výše uvedené přílohy? Máte rádi ryby? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, kuchařka vypadá moc hezky. Já už tedy další kuchařky moc nepořizuji, ale samozřejmě nějaké doma máme. On u nás s novými recepty experimentuje hlavně manžel, já vařím spíš vyzkoušené věci. Ten rád sahá po kuchařkách od Romana Vaňka, já se občas inspiruji v kuchařkách, co kdysi vydal Albert v rámci nějaké věrnostní akce.
Hezký den
Ahoj Stáni,
já mám polici plnou kuchařek, ale přesto občas nějaké nové neodolám… Roman Vaněk je skvělý, taky něco mám.
Hani, na tahle jídla mám chuť většinou když se ochladí. Asi nevím, co to jsou sklářské knedlíky :o)
Kniha vypadá moc hezky.
Měj hezkou sobotu, Helena
Ahoj Helenko,
to máme stejně:-)
Ahoj, dřív jsem ryby vůbec nemusela, ale teď je máme aspoň 2x týdně, sladkovodní nebo i mořské. Co ale vůbec nejím je zvěřina. Kuchařky moc nekupuji, recepty si spíš hledám na internetu, ale tahle by se mi líbila.
Ahoj,
já je nejím vůbec, jedině tuňáka v tuňákové pomazánce…
Ahoj Haničko, já moc rybí nejsem, ale možná je to i tím, že jsme rybu doma nikdy nedělali a rybí prsty se tak brát opravdu nedají. Filé mi nechutná, ale kdybych byla někde u moře, tak bych rybu třeba i zkusila, spíš mě neberou ty naše sladkovodní a pak ty filé bůh ví z jakých ryb ze supermarketu. Jinak kuchařka je nádherná, já mám doma Kuchařku pro dceru, co jsem dostala k Vánocům a od stejné autorky bych chtěla Merendy v zástěře to by měla být úsporná kuchařka.
Ahoj Sabi,
já taky ryby vůbec nejím.