Potřebujete uvařit nějakou dobrou večeři nebo připravit originální předkrm či zajímavé párty jídlo? Vyzkoušejte můj slaný koláč. Je to velmi univerzální věc, základem je listové těsto a speciální směs, další suroviny závisí na vašich chutích a preferencích.
Na koláč podle Čičulky (a Čičulčiných chutí) budet potřebovat listové těsto, zakysanou smětanu, francouzskou hořčici, vajíčka, plátkový sýr a šunku – to je klasický základ. Doporučuji rozšířit o další druhy sýrů – goudu, hermelín a mozarellu, pro milovníky hub jsou dobré i žampiony. Není špatná i nasekaná cibulka či nějaká uzenina.
Na začátku si zapneme troubu a rozehřejeme ji na 200 stupňů. Vyndáme si velký plech a vál si posypeme hladkou moukou. vyválíme si listové těsto a ohrneme si okraje, aby byly zvýšené. Placku přeneseme na plech a dáme na 6 -8 minut zapéct do trouby. Pokud se vám během pečení udělají bubliny na těstě, propíchněte je.
Zatímco se těsto peče, připravíme si základní směs, kterou budeme potírat těsto. Tato směs je důležitá, právě díky ní, nebude koláč suchý. Budeme potřebovat vajíčka, zakysanou smetanu a francouzskou hořčici. Na jednu osobu dáváme jedno vejce, jednu polévkovou lžíci zakysané smetany a jeden a půl lžíce francouzské hořčice. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji dávat na celý velký plech více surovin, než by bylo určené pro čtyři osoby, tj. 4 vejce, 4 lžíce smetany a 6 lžic hořčice. Vše důkladně promícháme.
Vyndáme si plech s těstem z trouby, na celou plochu v jedné vrstvě naklademe plátkový sýr, potřeme ho připravenou směsí a opět budeme pokládat, tentokrát šunkou. Pokud vyzkoušíte další sýr, tak mozarellu a hermelín nakrájíme na plátky a ty poklademe na koláč. Goudu nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jí celý plech. Uzeniny nakrájíme na tenká kolečka a ozdobíme jimi koláč. To samé uděláme s žampiony. Cibule nejlépe chutná na drobno nasekaná. Koláč opět vložíme do trouby a pečeme 12 – 14 minut.
Po 14 minutách koláč vyndáme, nakrájíme ho na čtverečky 5×5 centimetrů a můžeme ho podávat. Nejlépe chutná ještě teplý.
Přeji dobrou chuť:-)
škoda, že tam nemáš fotky, jak ti to chutná 🙂
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jestli náhodou neznáte nějaký recept na jaterní dietu,ale fakt nějaký dobrý..např. moučník,ale i hl.pokrm.
Děkuji za odpověď 🙂
Zamyslím se a napíšu:-)