Skládané řezy – recept

Krásný den,

tento dezert vznikl spíše jako lehce nouzové řešení, abych zlikvidovala nějaké zásoby, co jsem měla v lednici. Díky tomu jsme měli fakt hodně povedené mlsání, které zmizelo raketovou rychlostí. Samotný postup není nijak náročný a mohou ho vyzkoušet i začátečníci.

na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 gramů cukru krupice
  • 200 gramů hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 120 ml oleje
  • 130 ml vody

Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. V robotovi ušleháme žloutky s oběma cukry do hladké pěny, přidáme zbytek ingrediencí kromě sněhu a promícháme. Do těsta přidáme sníh a jen ho jemně stěrkou promícháme. Hotové těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme do růžova cca 20 minut na 170 stupňů. Hotový korpus necháme vychladnout.

na další vrstvy:

  • 2 mascarpone
  • cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (já jsem použila čekankový sirup)
  • marmeláda
  • listové těsto
  • citronová šťáva
  • voda

V míse si ušleháme mascarpone s cukrem. Slaďte podle chuti, já jsem dala cca 2 lžíce čekankového sirupu, bohatě to stačí. Na vychladlý korpus natřeme marmeládu, na ni krém z mascarpone a nakonec vše zakryjeme na tenko vyváleným listovým těstem. Takto připravený koláč dáme ještě na cca 10 – 15 minut do trouby, aby se upeklo listové těsto. Zatímco je koláč v troubě, připravíme si z cukru, citronové šťávy a vody citronovou polevu. Tou polijeme hotový koláč a necháme ho v lednici odležet ideálně do druhého dne.

Tyto řezy jsou krásně svěží, jemné, příjemně se zde snoubí lehký piškot, ostrá marmeláda, svěží krém a kyselá poleva. Opravdu je vyzkoušejte, já bych si hned dala:-)

Co jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Skládané řezy – recept

  1. Helena

    Hani, ti vypadá moc dobře! Zdravím z dovolené, ale před ní jsme doma dost slavili, takže několik dortů… určitě vám je ukážu.
    Zdravím, Helena

  2. Stáňa

    Hani, vypadá to zajímavě. Já naposledy pekla pro nás buchtu z cukety a pro mladé kokosové muffiny – takže v obou případech sázka na jistotu (tedy vyzkoušené recepty). Už jsem v oblasti sladkého pečení nezkoušela dlouho nic nového.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      já ráda zkouším nové recepty, ale k těm osvědčeným se pořád vracím. Teď jsem na víkend pekla zase kefírovou buchtu s margotkou.

  3. Lucie

    Ahoj, už z fotek vypadají velmi lákavě, mám ráda tenhle kontrast chutí, protože dohromady to většinou bývá opravdu povedené:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *