Krásný den,
tento recept mám pro vás nachystaný už delší dobu, je to opravdu laskomina. Doufám jen, že vše popíšu srozumitelně. Píšu ho dneska v noci po půlnoci. Byla jsem až do večera u nás na chatě, kde byl maturitní večírek. Musím to napsat ještě před spaním, abyste článek ráno na blogu našli:-)
Rovnou vám musím říci, že mi to úplně nevyšlo tak, jak je v původním receptu. Pusinky mi tak krásně nenaběhly a nebyly tak pěkně vysoké. I tak to byla ale luxusní mňamka, takže to vlastně nevadí:-D
co budeme potřebovat na pusinky:
- 4 bílky
- špetka soli
- 200 gramů hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička šťávy z citronu
Příprava pusinek je celkem snadná. Bílky se solí vyšleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přidáváme hnědý cukr, dokud vše není hladké a lesklé. Nakonec přidáme extrakt a citronovou šťávu a vše ještě důkladně promícháme. Zdobítkem vytváříme pusinky a uprostřed každé necháme menší důlek, kam později budeme dávat krém. Vše pečeme v předehřáté troubě (130 stupňů) cca 50 minut.
Zatímco se budou péct pusinky, připravíme si citronový krém.
co budeme potřebovat na citronový krém:
- 4 žloutky
- 50 ml sirupu z agáve
- 1 lžíce medu
- 60 ml citronové šťávy
- kůra z jednoho citronu
- 60 gramů másla
Žloutky, sirup, med, šťávu a kůru dejte do hrnce a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Hrnec dostavíme z plotny a přimícháme máslo. Krém necháme vychladnout.
Hotové pusinky naplníme krémem a posypeme malinovým prachem. Ten jsem utvořila z lyofilizovaných malin, které jsem namlela na prášek.
Mimochodem, pokud vám zbyde citronový krém, můžete ho použít na plněné košíčky. Já měla doma ještě nějaké upečené babovičky, do kterých jsem dala citronový krém, zbytek karamelového krému (máslo, karamelové salko, 1 vanilkový cukr a 1,5 lžíce klasického cukru) a vše ozdobila čerstvým ovocem. Nějaký karamelový krém jsem použila i na ty pusinky. Vše jsem zase ozdobila lesním ovocem a malinovým prachem.
Recept není nijak komplikovaný a jedná se o opravdu skvělé sladkosti, které určitě všechny potěší. Máte rádi citronové krémy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Je to určitě veliká dobrota, Haničko! Z vlastní zkušenosti – pusinky nevyběhnou – buď zůstanou takové, jak je nastříkáš na plech nebo ještě spadnou. Měla si asi ještě chvilku šlehat, já dělá sníh ještě tužší a moc mu neprospívá umělá zdobička, lepší je pytlík :o)
Ale na chutí to určitě neubralo…
Měj krásnou neděli, Helena
Ahoj Helenko,
já vím, že nevyběhnou. I tak se to ale nakonec povedlo a chutnalo to moc dobře. Pytlík si budu muset koupit, mám je tuto zdobící stříkačku.
Ahoj, jak pusinky, tak košíčky vypadají lákavě, citronový krém jsem ještě nedělala, ale určitě by mi chutnal, mám na sladkostech ráda ty kontrasty chutí.
Ahoj,
citronový krém jsem dělala už poněkolikáté a vždy měl veliký úspěch. Hodí se do mnoha dezertů a dodá jim vždy takovou svěžest. Kontrasty chutí mám taky moc ráda.
Hani, miluju Pavlovu a tohle je hodně podobé, takže by mi to určitě chutnalo. Ale v tomhle vedru nemám na pečení „morál“, tak až někdy jindy. Ale tedy jinak mi při pohledu na ty pusinky málem tečou sliny na klávesnici 🙂 – vypadají moc dobře. Malinový prach je fajn nápad, to jsem ještě na nic nezkoušela (ony se tedy u mne maliny v žádné podobě dlouho neohřejí, takže když by byla příležistost, není surovina :D).
Hezký den
Ahoj Stáni, malinový prach jsem taky zkoušela poprvé a je to fakt dobrota. Péct v tomto vedru je děsné. Dělala jsem na narozeniny do práce 70 muffinů a 100 kremrolí a myslela jsem, že mě šibne.
Hani, vypadá to všechno mňamózně… Jseš šikulka, je vidět, že Tě to baví. Ahoj Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni, bylo to opravdu moc dobré. Sice trochu pracné, ale výsledek stál za to.
Citronové dobroty miluji. VC naší rodině na každou oslavu musím dělat můj citronový koláč ( recept mám na blogu).
A pusinky v kombinaci s citrónem musely být super.
Ahoj,
já taky miluji citronové dobrůtky. Jako byl to luxusní:-D