Plněná vejce -recept

Krásný den, 

dneska vám konečně představím jeden rychlý a velmi dobrý recept na skvělé jídlo, které se hodí na různé oslavy a večírky. Nepotřebujete na něj žádné extra suroviny, ani není náročné na přípravu, takže se podle mě hodí pro všechny.

 

co budeme potřebovat:

  • uvařená vejce – množství podle toho, kolik toho chcete mít
  • máslo nebo margarín (v pokojové teplotě)
  • hořčici
  • sůl
  • pepř
  • čabajka

Normální vajíčka si klasicky uvaříme natvrdo. Necháme je vystydnout a oloupeme. Každé vajíčko opatrně rozpůlíme a žloutek vydloubneme do misky. Vydlabané půlky odložíme stranou. Já na to mám speciální talíř, kam se ty půlky krásně vejdou, ale klidně je můžete servírovat i na obyčejném talíři.

Vezmeme si misku, kde máme vydlabané žloutky. Přidáme do ní lžičku hořčice, větší lžíci změklého másla nebo margarínu. Já jsem na fotkách používala máslovou ramu, ale běžně dávám přednost klasickému máslu, chuť je potom ještě lahodnější.

Celou směs důkladně promícháme, osolíme a opepříme. Je třeba vše ochutnat, aby to nebylo nevýrazné, moc slané nebo moc kyselé (to nastane, když je tam hodně hořčice, takže s ní šetřete).

Poté si zase připravíme talíř s půlkami vajíčkem a budeme je plnit. Nejlépe mi to jde pomocí malé lžičky a nože. Směsi máte dost, takže se nesnažte mít směs zarovnanou, ale udělejte pěkně nadýchaný kopeček.  Tímto způsobem naplňte všechna vajíčka. Jestli vám žloutková směs zbude, snězte ji:-)

Posledním krokem je klobáska. Já mám nejraději čabajku, ale hodí se třeba i otavská nebo kmotrova klobása. Pokud máte rádi pikantní chutě, tak můžete vybrat i nějakou pálivou. Klobásku si nakrájejte na extra tenké plátky a ty zapíchněte nahoru do té žloutkové směsi.

Doufá, že vám ml recept bude chutnat. My je doma děláme docela často, jsou oblíbeným jídlem na našich hráčských večerech. Fotky jsou mimochodem právě z přípravy jednoho z těchto večerů a trochu jsem nestíhala, tak se omlouvám za kvalitu.

Jaké jsou Vaše oblíbené recepty z vajíček? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

6 thoughts on “Plněná vejce -recept

  1. Lucie

    Ahoj, tak to vypadá dobře, určitě vyzkouším:) Líbí se mi ten talíř na kterém to máš. A oceňuji, jak si s tím dáš práci a celý postup přípravy detailně vysvětlíš.
    Já z vajíček dělám pomazánku, anebo jen tak nakrájená na chleba s máslem, trochu posolit a posypat čerstvou pažitkou:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj, ten talíř je super, dostala jsem ho od mamky, ona má podobný, ale na méně vajíček. Vajíčkovou pomazánku nebo vajíčko na tvrdo s chlebem a máslem taky miluji. Obzvlášť s tím chlebem – tak to jedl můj děda a já jsem to jako malá musela jíst stejně jako on:-) Jsem ráda, že ti vyhovují ty popisy, já jsem zdeformovaná z práce, kdy žákům taky vše vysvětluji tak polopatě:-)

  2. Stáňa

    Plněná vajíčka děláme taky, ještě přidávám do té náplně trošku hooodně nadrobno nakrájené cibulky. Zdobím většinou červenou kapií, ale už jsem nahoru dávala i kornoutek z kolečka poličanu nebo sardelku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *