Krásný den,
já vím, zase recept. Já se moc omlouvám, ale tyto dny jsou pracovně náročné a já jsem nestihla nafotit něco jiného. Vlastně pořád jen pracuji nebo vařím (to musím). Dnešní recept je hodně snadný, doma mu říkáme rizoto, ale je to fakt nadnesené. S italským rizotem to nemá co dělat, ale řekla bych, že většina domácností má svá tradiční „rizota“.
co budeme potřebovat:
- kuřecí prsa
- gyros
- grilovací koření
- troška oleje na smažení
- dvě veliké sklenice vody
- rýže
- sůl
- vodu na vaření rýže
- sýry podle chuti – já používám tradičně goudu a parmazán
- kyselé okurky
Recept je hodně snadný a zabere mi přibližně hodinu vaření, i když se to dá i urychlit. Začneme přípravou masa, které si omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na malé kousíčky.
Všechny kousky důkladně posypeme kořením. Nejvíce se mi osvědčila kombinace gyrosu a grilovacího koření. Připravíme si pánev, ideálně nějakou opravdu nepřilnavou. Já mám tuto z věrnostního programu Billy a je výborná. Stačí úplně malinké množství oleje na smažení. Maso si pěkně orestujeme, a když je hezky zlaté, tak ho pořádně podlijeme vodou. Díky tomuto způsobu se vše pěkně podusí, kousky jsou dobře kořeněné, zvenku křupavé, uvnitř měkké a šťavnaté. Jak se ta voda pěkně vyvařuje, vznikne i velmi chutný sos, který budeme potřebovat dále. Právě na toto myslete, když lijete do pánve olej – dejte ho opravdu málo.
Většinou do pánve naliju jeden a půl sklenice vody, nechám ji skoro všechnu vyvařit a v tuto chvíli přichází ideální doba na vaření rýže. Já mám sáčkovou, ona mi prostě chutná. Ta se dělá cca 17 minut v osolené vodě, takže s tím počítejte. Když se rýže začne vařit, doliju zbytek vody do pánve a stáhnu plamen.
Hotovou rýži přesunu do pánve s pořádně ji smíchám s masem. Vzniklý sos rýži moc dobře ochutí a vznikne fakt skvělá bašta!:-) Asi jste si všimli, že moje rizoto neobsahuje žádnou vařenou zeleninu (hrášek, kukuřice, mrkvička apod.). Já nemám totiž teplou zeleninu ráda (kromě dušené mrkve), takže ji sem nepřidávám. Pokud vám ale chutná, tak ji samozřejmě do rizota můžete přidat.
Na závěr si vše důkladně posypu oblíbeným sýrem (sýry) a rozhodně si k tomuto jídlu musím nakrájet i kyselou okurku, která vše osvěží.
Je mi jasné, že toto není žádný vrchol kulinářství, ale je to takový základní recept, který se dá různě obměňovat – např. maso můžete zalít smetanou a přidat žampiony, o různé zelenině jsem už psala…
Máte rádi rizoto? Děláte to správné italské, nebo máte nějaký svůj osvědčený recept jako já? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, rizoto mám moc ráda, opět recept, jak zužitkovat zbytky, pokaždé jiné, pokaždé dobré. Zrovna předevčírem jsem dělala rizoto, zbylo mi pečené maso od oběda den předtím, tak byla tahle variace. Určitě vyzkouším i tvůj recept:-)
Ahoj,
taky takto likviduji zbytky. Když mi zůstane nějaké pečené maso, tak docela často dělám plněné pity nebo tortily. Je to rychlovka a chutná to výborně.
Já nejsem žádný velký milovník rýže, takže rizoto nedělám – ani to italské ani rizito „po česku“. Spíš takhle dělám kuskus, jen ještě k masu přidávám nějakou zeleninu (pórek, cuketu, papriku…) a vždycky česnek a sušená rajčata. Tak mi napadá, že kuskus už jsme dávno neměli…
Ahoj Stáni, představ si, že jsem ještě nikdy kuskus nejedla:-)
rizoto mám veľmi rada a často robievam obe. Či talianske alebo aj toto „naše“ Oh a kyslé uhorky k tomu nemôžu chýbať.
xxAlexandra MS ALWAYS LATE
Ahoj,
já mám taky rizoto moc ráda, celkově mi rýže dost chutná. A okurky jsou jasné!:-D