Hruškový koláč se skořicí – recept

Krásný den,

jelikož je podzim v plném proudu, užívám si všechny možné podzimní recepty. Mezi mé oblíbené kombinace patří i hrušky se skořicí. Na internetu jsem viděla video, které mě inspirovalo k takovému zdravějšímu receptu, kde jsem nepoužila žádný klasický cukr.

co budeme potřebovat na korpus:

  • hrnek mletých celozrnných vloček
  • 2 vejce
  • 80 gramů rozpuštěného másla
  • 4 lžíce sladidla (použila jsem irbis)
  • lžička kypřícího prášku

Začneme tím, že si rozpustíme máslo. Je důležité, aby bylo vychladlé, jinak se nám pak zdrcnou vajíčka. Všechny sypké suroviny si v míse smícháme, přidám vejce a nakonec i to rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto vymačkáme do formy na koláč a dáme předpéct na 180 stupňů na cca 10 – 12 minut.

co budeme potřebovat na náplň:

  • 3 – 4 hrušky
  • skořice
  • máslo
  • čekankový sirup (cca 4 lžíce)
  • tvaroh polotučný (1 vanička)
  • 1 vejce
  • půlka vanilkového pudingu

Hrušky oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a na troše másla je na pánvi necháme změknout. Během toho je posypeme skořicí. Jde to hodně rychle. Pokud chcete, můžete hrušky dosladit, ale je to podle mě zbytečné, protože jsou sami o sobě sladké dost.

V misce si smícháme puding, tvaroh, čekankový sirup a vajíčko. Vznikne celkem tekutá směs, ale nebojte se, ono to ztuhne. Na předpečený korpus nalijeme tvarohovou směs a rovnoměrně rozprostřeme hrušky se skořicí. Vše pečeme dalších 15 – 20 minut a tak cca po deseti minutách jsem snižovala teplotu v troubě na 150 stupňů, aby nebyly spálené okraje těsta.

Koláč je velmi snadný na přípravu, líbí se mi, že tam není mouka a ani cukr (upřímně si myslím, že by se to obešlo i bez toho sladidla) a že tam je i nějaká vláknina z těch vloček a sirupu. Doma nikdo nepoznal, že je zdravější, a všem chutnal. Jaké podzimní dezerty máte rádi vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

7 thoughts on “Hruškový koláč se skořicí – recept

  1. Helena

    Hani, to zní moc krásně! Pár hrušek mám, v týdnu vyzkouším. Dnes budou martinské podkovy :o)
    Přeji hezkou neděli, Helena

  2. Stáňa

    Hani, zajímavý recept. Musím zkusit, jestli mi u muže projde těsto z ovesných vloček :D. Já včera pekla koláč s mákem a švestkami (poslední zbytky z loňska, už je na čase je spotřebovat).
    Hezkou neděli

  3. Lucie

    Ahoj, to vypadá dobře, klasický cukr už nepoužívám dlouho, jedině sladidla, sirup nebo med a kombinace hrušek a skořice je sázka na jistotu, moc ráda zkusím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *