Krásný den,
polévky doma nevařím zase tak často, je to specialita mojí mamky, tak to nechávám jí. Ale jak se zase trochu ochladilo, tak jsem měla pocit, že by nějaká polévka bodla, a proto tu pro vás mám recept na moji cibulačku.
co budeme potřebovat:
- 500 g cibule pokrájené na měsíčky
- máslo
- olivový olej
- 100 ml brandy
- 3 bobkové listy
- snítka čerstvého tymiánu
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř
- bagetka a sýr na dodělání
Začneme tím, že si připravíme cibuli. Tu očistíme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na směsi másla a olivového oleje cibuli pořádně orestujeme, aby měla krásnou hnědou barvu. Čím tmavší barva cibule, tím lepší barva polévky. Je třeba si dát pozor na to, aby se cibule zase nespálila. Když je cibule pěkně osmažená, zalijeme ji brandy a necháme vyvařit alkohol. Poté nalijeme vývar, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř. Vše necháme pořádně povařit, aspoň 40 minut.


Zatímco se polévka vaří, připravíme si bagetku. Tu pokrájíme na plátky a na sucho opečeme v toustovači nebo na pánvi. V původním receptu je sýr gruyere, ale já používám kvalitní goudu. Hotovou polévku nalijeme do misky, ozdobíme bagetkou a sýrem. Misku můžeme dát i zapéct do trouby, ale já to většinou nedělám, chutná mi to takto.

Máte rádi francouzskou cibulačku? Jak ji připravujete? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, dělám ji a u nás ji všichni milují. Pro nás to je takové zimní, zahřívací jídlo. Velká dobrota!
Přeji hezký den. Helena
Já nejsem moc polévková, takže já cibulačku nedělám 🙂
Hezký den