Krásný den,
články a videa o jídle, stravování a nákupech potravin mě hodně baví. Ráda čerpám inspiraci a dneska vám přináším takový jednoduchý report z květnového prodlouženého víkendu. Všimla jsem si, že je hodně vidět, jak jím právě to, co jsem nakoupila a moc to neobměňuji:-)
snídaně
Moje typická snídaně o víkendu je stvořena z bílého jogurtu a čokoládového müsli. Jogurt si nejčastěji kupuji v Bille, a to jejich interní značku Clever. Stojí 5,90 Kč a dělá ho Hollandia. Momentálně mám doma sklenici čerstvého jogurtu z farmy, který je opravdu výtečný.
Druhou variantou je namazané pečivo. Měla jsem koupený můj milovaný žitný chléb z Kauflandu, který jsem namazala pomazánkovým máslem (zásadně kupuji to Choceňské, chutná mi nejvíce) a obložila plátky vařeného vajíčka. Myslím, že sami zjistíte, že mám nějaké vajíčkové období:-)
obědy
Při vaření objedu se střídám s mamkou, jelikož bydlíme v bytě pod sebou. První oběd jsou klasické zbytky. Takže bramborová kaše s párkem a cibulkou. Jen mi toho mamka udělala fakt hodně, byla jsem totálně přejedená.
Druhou variantou je moje oblíbená kombinace amerických brambor, krůtího masa a dušené mrkve. Nejvíce je tam právě té mrkve, mám ji opravdu moc ráda. Jinak americké brambory si dávám jen doma, protože v restauraci je dělají vždycky v nějakém friťáku a jsou fakt mastné. Já brambory jen omyji, nakrájím, dám na plech a posypu kořením. Peču je na sucho v troubě a ta chuť je luxusní. Mám pro vás ještě jednu variantu tohoto jídla, kdy na mase je udělaná taková sýrová krustička. Ta se umíchá snadno – zakysaná smetana, vajíčko, hořčice a strouhaný sýr. Vše se promíchá a rozetře se na hotové krůtí plátky a nechá ještě pár minut zapéct pod pokličkou. Vřele doporučuji:-)
Další mojí oblíbenou kombinací je kuřecí maso a rýže. Z prsíček se udělají kousky, orestují se (jako koření používám gyros) na troše olivového oleje a podlijí se vodou, aby byla nějaká šťáva. Dávám si k nim obyčejnou rýži a vše posypu strouhanou goudou.
večeře
Večer mám většinou něco studeného. Mojí oblíbenou večeří jsou rohlíky s ramou (jemně slaná máslová) nebo pomazánkovým máslem, tvrdým sýrem a nakrájeným jablkem. Celkově jsem přesvědčená o tom, že kombinace jablka a tvrdého sýra je geniální:-)
Pokud mám doma chléb, tak volím obložené krajíce (většinou dva nebo tři, jsou velké asi jako plátek veky). Potřu je ramou, přidám vysokoprocentní šunku, sýr eidam, rajčata, okurku a vajíčko natvrdo. V poslední době se snažím jíst více zeleniny, proto můžete vídat i rajčata (kdo mě zná, tak ví, že rajčete bych se ještě tak před třemi lety ani nedotkla). Líbí se mi, jak je to všechno pěkně barevné a dohromady je to fakt chutné.
Když dojde chleba, tak přijde na řadu jiné pečivo. Pro mě a pro mamku jsem udělala takové jednohubky/minichlebíčky z jedné střední bagety s parmezánem z Kauflandu. Sobě jsem je potřela máslem, ozdobila salámem (sallagio – suchý salám, který má na okraji sýr) nebo šunkou, hermelínem Figura, vajíčkem, okurkou a rajčetem. Kyselé okurky miluji, tak jsem si jich pár nakrájela ještě vedle. Tento plný talíř je jen půlka jedné bagety:-) Mamka má podobnou kombinaci, jen na vajíčko dám vždy tatarku a pak to posypu strouhaným sýrem (goudou).
Poslední večeři mamka udělala bramborové placky ze starých brambor. Byly luxusní. Máme je vždy jen párkrát do roka a všichni je doma milujeme. Dávám si na ně tvrdý sýr. Bylo jich fakt hodně, brala jsem si je ještě další den do práce, kde jsem se o ně zvládla podělit i s kolegou:-)
sladká tečka na konec:-)
Už začíná být konečně teplo a v obchodem se objevují pořádné jahody. To je můj asi nejoblíbenější dezert. Tady je mám nakrájené a polité mlékem. Mňam:-)
Zachytila jsem jídlo za čtyři dny (sobota, neděle, pondělí, úterý) a je vidět, že jsou suroviny, které se opakují. Přesto jsem každé jídlo aspoň trochu vylepšila (kromě snídaně s müsli a jogurtem). Jsem zvyklá si doma vařit a zpracovávat suroviny, které jsou v ledničce, aby se jídlo nevyhazovalo. Jak si připravujete jídlo Vy? Jste zvyklí vařit denně? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
PS: na všech fotkách je vidět, že jím ráda na gauči, který Líza neustále zaneřáďuje svými chlupy…
Tento článek mě mooc bavil, udělal mi obrovské chutě 🙂 Sice se od ledna stravuju už jinak a téměř bez masa, ale myslím, že jsme zdědily podobné chuťové buňky, protože tohle jsou přesně typy jídel, které odjakživa miluju. 🙂