Krásný den,
dneska si dáme jednu rychlou mňamku, která vůbec není náročná na přípravu a hodí se i pro začátečníky v kuchyni. Je to fakt lahůdka, zrovna jsem to dojedla:-D Jinak mě k tomuto jídlu inspirovala jedna pizzerie u nás v Příbrami, kde mi pizza vůbec nechutná, a tak si tam dávám těstoviny.
co budeme potřebovat:
- voda na uvaření gnocchi (čteme ňoky)
- sůl
- balení gnocchi
- olej
- šunka (cca 8 plátků)
- slanina (cca 8 plátků)
- šalotka – 4 malinké
- smetana – měla jsem dva kelímky 12% a jeden 30%
- sýr – niva, eidam, gouda – nějaký výraznější
- trochu sýru na posypání
Celé vaření začneme tím, že si do hrnce dáme vařit aspoň litr vody, kterou osolíme. Gnocchi se dělají podle návodu na obalu dvě minuty, takže to bude rychlovka. Můžete ale použít i jiné těstoviny. Na pánev si dáme cca lžíci oleje. Nepřehánějte to, slanina je sama o sobě tučná, takže ten olej je tam jen pro šunku a šalotku.
Šunku nakrájíme na malé kousky. Já používám vždy vysokoprocentní šunku, nemá cenu se tady šidit nějakým salámem nebo nářezem. Dáme ji do pánve, pod kterou zapneme hořák. Pak nakrájíme slaninu a přidáme ji tam. Slanina se dělá rychleji, během smažení se scvrkne a ztmavne, neděste se:-)
Šalotku si oloupeme a nakrájíme nadrobno. Já mám tuto miniaturní, takže jsem dávala čtyři. Pokud budete mít nějaké větší, dejte jich méně. Můžete ji nahradit klidně i cibulí, ale šalotka je chuťově výraznější. Přidáme do pánve a vše osmažíme.
Připravíme si smetanu. Dala jsem tam kombinaci té tučnější a méně tučné. Tady záleží jen na vašich preferencích. Klasicky ji nalijeme do pánve a vše promícháme. Nijak ji dál nezahušťujeme, o to se postará sýr.
Sýr jsem nahrubo nastrouhala. Měla jsem jsem zbytek nivy, která je chuťově velmi výrazná. Přidala jsem tam ještě zbytek litevského sýru Džiugas (koupíte třeba v Kauflandu).Určitě se tam nehodí třeba mozzarella. Vše přidáme do pánve, promícháme a necháme v klidu probublávat. Sýr se ve smetaně hezky rozpustí.
Mezitím se mi uvařila voda, takže jsem tam přidala gnocchi a nechala je dvě minuty vařit. Po dvou minutách sami vyplavou nahoru. Z hrnce jsem je rovnou přendavala do pánve k omáčce. Nechala jsem je v pánvi ještě aspoň pět minut povařit, aby se všechny chutě dobře propojily. Jinak já jsem toto velké půlkilové balení koupila v Bille za 14,90 Kč.
Jídlo servírujeme do misek, k jídlu stačí obyčejná lžíce. Já jsem si to posypala ještě parmezánem, pokud máte rádi bylinky, klidně je tam na těch posledních pár minut taky nasekejte. Přeji dobrou chuť:-)
Vaše Čičulka
Já už gnocchi nedělala snad pět let, co už u nás nebydlí syn. Manžel je nemá nijak extra v oblibě, takže nám z jídelníčku zmizely. Dělávala jsem je s kuřecím masem nebo/a se žampiony a smetanou
Ahojky,
u nás doma se taky nedělají, těstoviny většinou vařím jen já a já dělám hlavně špagety. Tvoje varianty zní moc dobře, taky by měly určitě doma úspěch:-)