Krásný den,
dnešní recept není nijak náročný na práci a ani na suroviny, ale je takový trošku piplavý, za 15 minut hotoví prostě nebudete. Na druhou stranu je velmi chutný, zvládnou ho i začátečníci v gastronomii a je vhodný na různé párty, večírky nebo třeba rodinná setkání. Proto si myslím, že právě v tento sváteční čas, kdy se všichni setkávají a slaví, se bude velmi hodit (nejen jako protiváha k zásobám sladkého vánočního cukroví).
co budeme potřebovat:
- listové těsto
- hořčice
- plátkový sýr
- malé koktejlové párečky
- párátka
- vajíčko
- strouhaný sýr
- hrubá sůl
- hladká mouka
- pečící papír
Než začneme se samotným vařením, tak si připravíme pracovní prostor. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Na velký plech si připravíme pečící papír. Já ho vždy nejdřív zmuchlám do koule a namočím. Po rozprostřen mi pěkně drží a nikam neklouže.
Na válů si rozválíme listové těsto. Používáme hladkou mouku, aby se nám těsto nelepilo na vál nebo váleček. Těsto si nakrájíme na dlouhé pásy, z kterých uděláme menší obdélníky. Podívejte se na fotky, dobře to tam uvidíte.
Každý obdélník namažeme hořčicí a poklademe plátkovým sýrem. Na jeden okraj vložíme páreček, zavineme a probodneme párátkem. Vše klademe na plech.
Nakonec vše potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a strouhaným sýrem. Takto pečeme dozlatova. Omlouvám se, že nemám závěrečnou fotku párečků, ale mamka si to hned odvlekla pryč, ani jsem neměla šanci ochutnat:-)
Toto jídlo je taková chuťovka, teplá jednohubka. Myslím, že s ním budete mít určitě úspěch, minimálně já měla a musela jsem dělat tři plechy pro mamku do školy:-D Je to zase jiná varianta na slanou pochoutku z listového těsta. Co z něj děláte Vy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
PS: dělala jsem pro mamku ještě domácí croissanty se šunkou a sýrem a k těm fotku překvapivě mám:-)
Já tenhle recept dělám, ale většinou kupuji takové ty klasické, tenké párky, které překrojím napůl a místo hořčice potřu kečupem, ale určitě vyzkouším i Tvoji variantu s hořčicí, to bude chuťové zase něco jiného:) A ten fígl s tím pečícím papírem taky vyzkouším, teď jak jsem pekla pár druhů cukroví jsem byla na mrtvici, že ten papír si na plechu žije vlastním životem:D Domácí croissanty vypadají taky lákavě, jsi fakt moc šikovná:)
Ahoj,
fígl není mimochodem můj, ale okoukala jsem ho od Jamieho Olivera. Myslím, že varianta s kečupem by byla taky moc dobrá, mně chutnají celkově párky s kečupem i s hořčicí:-)
Listové těsto je na rychlé slané občerstvení fajn. Já z něj obvykle dělám „šneky“ se šunkou a nivou, ale tvůj recept vypadá taky dobře.
Ahoj,
nevím proč, ale u nás doma se šneky nějak nechytly a vůbec je neděláme. Většinou se peče slaný závin, ale přiznám se, že já to nejím:-)