Krásný den,
články a videa o jídle, stravování a nákupech potravin mě hodně baví. Ráda čerpám inspiraci a dneska vám přináším takový jednoduchý report z květnového prodlouženého víkendu. Všimla jsem si, že je hodně vidět, jak jím právě to, co jsem nakoupila a moc to neobměňuji:-)
snídaně
Moje typická snídaně o víkendu je stvořena z bílého jogurtu a čokoládového müsli. Jogurt si nejčastěji kupuji v Bille, a to jejich interní značku Clever. Stojí 5,90 Kč a dělá ho Hollandia. Momentálně mám doma sklenici čerstvého jogurtu z farmy, který je opravdu výtečný.
Druhou variantou je namazané pečivo. Měla jsem koupený můj milovaný žitný chléb z Kauflandu, který jsem namazala pomazánkovým máslem (zásadně kupuji to Choceňské, chutná mi nejvíce) a obložila plátky vařeného vajíčka. Myslím, že sami zjistíte, že mám nějaké vajíčkové období:-)
obědy
Při vaření objedu se střídám s mamkou, jelikož bydlíme v bytě pod sebou. První oběd jsou klasické zbytky. Takže bramborová kaše s párkem a cibulkou. Jen mi toho mamka udělala fakt hodně, byla jsem totálně přejedená.
Druhou variantou je moje oblíbená kombinace amerických brambor, krůtího masa a dušené mrkve. Nejvíce je tam právě té mrkve, mám ji opravdu moc ráda. Jinak americké brambory si dávám jen doma, protože v restauraci je dělají vždycky v nějakém friťáku a jsou fakt mastné. Já brambory jen omyji, nakrájím, dám na plech a posypu kořením. Peču je na sucho v troubě a ta chuť je luxusní. Mám pro vás ještě jednu variantu tohoto jídla, kdy na mase je udělaná taková sýrová krustička. Ta se umíchá snadno – zakysaná smetana, vajíčko, hořčice a strouhaný sýr. Vše se promíchá a rozetře se na hotové krůtí plátky a nechá ještě pár minut zapéct pod pokličkou. Vřele doporučuji:-)

s krustičkou na mase
Další mojí oblíbenou kombinací je kuřecí maso a rýže. Z prsíček se udělají kousky, orestují se (jako koření používám gyros) na troše olivového oleje a podlijí se vodou, aby byla nějaká šťáva. Dávám si k nim obyčejnou rýži a vše posypu strouhanou goudou.
večeře
Večer mám většinou něco studeného. Mojí oblíbenou večeří jsou rohlíky s ramou (jemně slaná máslová) nebo pomazánkovým máslem, tvrdým sýrem a nakrájeným jablkem. Celkově jsem přesvědčená o tom, že kombinace jablka a tvrdého sýra je geniální:-)
Pokud mám doma chléb, tak volím obložené krajíce (většinou dva nebo tři, jsou velké asi jako plátek veky). Potřu je ramou, přidám vysokoprocentní šunku, sýr eidam, rajčata, okurku a vajíčko natvrdo. V poslední době se snažím jíst více zeleniny, proto můžete vídat i rajčata (kdo mě zná, tak ví, že rajčete bych se ještě tak před třemi lety ani nedotkla). Líbí se mi, jak je to všechno pěkně barevné a dohromady je to fakt chutné.
Když dojde chleba, tak přijde na řadu jiné pečivo. Pro mě a pro mamku jsem udělala takové jednohubky/minichlebíčky z jedné střední bagety s parmezánem z Kauflandu. Sobě jsem je potřela máslem, ozdobila salámem (sallagio – suchý salám, který má na okraji sýr) nebo šunkou, hermelínem Figura, vajíčkem, okurkou a rajčetem. Kyselé okurky miluji, tak jsem si jich pár nakrájela ještě vedle. Tento plný talíř je jen půlka jedné bagety:-) Mamka má podobnou kombinaci, jen na vajíčko dám vždy tatarku a pak to posypu strouhaným sýrem (goudou).

jednohubky pro mamku

jednohubky pro mě
Poslední večeři mamka udělala bramborové placky ze starých brambor. Byly luxusní. Máme je vždy jen párkrát do roka a všichni je doma milujeme. Dávám si na ně tvrdý sýr. Bylo jich fakt hodně, brala jsem si je ještě další den do práce, kde jsem se o ně zvládla podělit i s kolegou:-)
sladká tečka na konec:-)
Už začíná být konečně teplo a v obchodem se objevují pořádné jahody. To je můj asi nejoblíbenější dezert. Tady je mám nakrájené a polité mlékem. Mňam:-)
Zachytila jsem jídlo za čtyři dny (sobota, neděle, pondělí, úterý) a je vidět, že jsou suroviny, které se opakují. Přesto jsem každé jídlo aspoň trochu vylepšila (kromě snídaně s müsli a jogurtem). Jsem zvyklá si doma vařit a zpracovávat suroviny, které jsou v ledničce, aby se jídlo nevyhazovalo. Jak si připravujete jídlo Vy? Jste zvyklí vařit denně? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
PS: na všech fotkách je vidět, že jím ráda na gauči, který Líza neustále zaneřáďuje svými chlupy…
Tento článek mě mooc bavil, udělal mi obrovské chutě
Sice se od ledna stravuju už jinak a téměř bez masa, ale myslím, že jsme zdědily podobné chuťové buňky, protože tohle jsou přesně typy jídel, které odjakživa miluju. 