Krásný den,
tento dezert vznikl spíše jako lehce nouzové řešení, abych zlikvidovala nějaké zásoby, co jsem měla v lednici. Díky tomu jsme měli fakt hodně povedené mlsání, které zmizelo raketovou rychlostí. Samotný postup není nijak náročný a mohou ho vyzkoušet i začátečníci.
na těsto:
- 4 vejce
- 200 gramů cukru krupice
- 200 gramů hladké mouky
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- 120 ml oleje
- 130 ml vody
Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. V robotovi ušleháme žloutky s oběma cukry do hladké pěny, přidáme zbytek ingrediencí kromě sněhu a promícháme. Do těsta přidáme sníh a jen ho jemně stěrkou promícháme. Hotové těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme do růžova cca 20 minut na 170 stupňů. Hotový korpus necháme vychladnout.
na další vrstvy:
- 2 mascarpone
- cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (já jsem použila čekankový sirup)
- marmeláda
- listové těsto
- citronová šťáva
- voda
V míse si ušleháme mascarpone s cukrem. Slaďte podle chuti, já jsem dala cca 2 lžíce čekankového sirupu, bohatě to stačí. Na vychladlý korpus natřeme marmeládu, na ni krém z mascarpone a nakonec vše zakryjeme na tenko vyváleným listovým těstem. Takto připravený koláč dáme ještě na cca 10 – 15 minut do trouby, aby se upeklo listové těsto. Zatímco je koláč v troubě, připravíme si z cukru, citronové šťávy a vody citronovou polevu. Tou polijeme hotový koláč a necháme ho v lednici odležet ideálně do druhého dne.
Tyto řezy jsou krásně svěží, jemné, příjemně se zde snoubí lehký piškot, ostrá marmeláda, svěží krém a kyselá poleva. Opravdu je vyzkoušejte, já bych si hned dala:-)
Co jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, ti vypadá moc dobře! Zdravím z dovolené, ale před ní jsme doma dost slavili, takže několik dortů… určitě vám je ukážu.
Zdravím, Helena
Ahoj Helenko,
užívejte dovolenou, těším se na články!
Hani, vypadá to zajímavě. Já naposledy pekla pro nás buchtu z cukety a pro mladé kokosové muffiny – takže v obou případech sázka na jistotu (tedy vyzkoušené recepty). Už jsem v oblasti sladkého pečení nezkoušela dlouho nic nového.
Hezký den
Ahoj Stáni,
já ráda zkouším nové recepty, ale k těm osvědčeným se pořád vracím. Teď jsem na víkend pekla zase kefírovou buchtu s margotkou.
Vypadají lákavě. Já celé léto nic nepekla, ale s příchodem prvních chladnějších dnů už zase plánuji co upeču nejdříve 🙂
Ahojky,
já peču celkem pravidelně. Doma vždy něco je.
Ahoj, už z fotek vypadají velmi lákavě, mám ráda tenhle kontrast chutí, protože dohromady to většinou bývá opravdu povedené:-)
Ahojky,
já mám taky ráda tento typ chutí a ty řezy byly skvělé. Doma zmizely raketovou rychlostí.