Knižní recenze I

Krásný den,

dneska bychom se podívali na zoubek dvěma knihám, které jsem si koupila minulý týden a stihla jsem je už přečíst. Obě jsou ze sekce červené knihovny, z oddělení historických romancí. Obě knihy jsou dokonce od mých velmi oblíbených autorek – Julie Quinnové a Sabriny Jeffriesové.

Stříbrná labuť – Sabrina Jeffries

9788026906032-350x350

  • vydal baronet v roce 2017, vydání 1.
  • kupováno v Kanzelsberger Příbram, cena 299 Kč
  • série Restoration, díl druhý

anotace převzatá z webu:

Nejnovější hvězda londýnského divadla, Annabella Taylorová, přezdívaná fanoušky „Stříbrná labuť“, tajně touží najít svého šlechtického otce, který před lety opustil matku i ji. Její skutečnou identitu má odhalit, třeba i s využitím své mužné krásy a vášnivých polibků, Colin Jeffreys, markýz z Hampdenu. Annabella je postupně zavlečena do tak složité sítě zrady a podvodů, že jí nezbývá nic jiného než vložit svou důvěru do Colina, který ji tajně přitahuje stejně jako ona jeho…

zdroj: https://baronet.cz/stribrna-labut?keyword=st%C5%99%C3%ADbrn

Tato série se odehrává v 17. století po pádu Olivera Cromwella a v období restaurace Stuartovců. Je to trochu nezvyk, protože SJ je známá především jako autorka romancí z 19. století. Celkově se jedná o její první díla, která sama autorka znovu zredigovala, a nyní byly knihy vydány.

Kniha není špatná, v hromadě všech historických romancí se řadí k průměru. Je to sice lepší průměr, ale pořád jen průměr. A to je prostě škoda, protože Sabrina Jeffries je jedna z mých nejoblíbenějších žákyň autorek (fakt mi z té práce hrabe) tohoto typu literatury.

Příběh je plný intrik. Hlavní hrdina je opravdu sympatický a známe ho už z prvního dílu této série. S ním a s jeho jednáním jsem neměla problém, je to celkem logické a uvěřitelné. Je docela dost pokrokový a moderní, ale věřím, že i takoví lidé v 17. století žili:-) Horší je to už s hlavní hrdinkou Annabellou a její přítelkyní Chastity. Annabella by měla mít šlechtický původ, o kterém se na začátku moc nemluví a ani se nijak neprojevuje, že by měla „lepší“ výchovu. Nejsem si moc jistá, že by z ní byla tak skvělá herečka jen díky tomu, že aby dříve přežila všechna utrpení, tak utíkala v myšlenkách z reality a předstírala. Ale budiž.

Ještě horší mi přijde její kamarádka a přítelkyně Chastity. Chastity je vdova neurčitého věku, která se chová jako žena 21. století. Po smrti manžela se různě seznamuje s jinými muži, v klidu udržuje románek se sirem Johnem. Až tak moc neřeší to, že on je zasnoubený s někým jiným. Důkladně rozebírá milostné záležitosti s nevinnou Annabellou a poporuje ji v tom, aby si našla nějakého stálého milence. na to, že se pohybujeme v 17. století v Anglii, která byla v této době dost upjatá, mi to přijde trochu neuvěřitelné a hodně moderní.

Zatímco Annabella je přesvědčená, že zdiskredituje svého biologického otce tím, že se bude chovat skandálně (je to herečka, udržuje fiktivní milostné poměry), Chastity je pořád dobře přijímána v londýnské vysoké společnosti, i když je to jen nějaká vdova z venkova, která je milenkou nějakého lorda (ale nepředstavujte si nějakou vlivnou dámu jako Madamme Pompadour). Tyto skutečnosti mi přijdou trochu přitažené za vlasy.

Velmi pozitivně hodnotím úvod každé kapitoly, kde se objevují různé citáty. Tempo knihy není úplně svižné a v druhé polovině mě to už nebavilo. Intriky jsou opravdu všude a kniha ztrácí šmrnc. Milostná zápletka není nijak překvapivá, některé části děje byly už celkem nudné. Celkově bych dala knize tři body z pěti:-)

Tajnosti sira Richarda – Julia Quinn

large

  • vydal Ikar v roce 2017, vydání první
  • kupováno v Kanzelsberger Příbram, cena 259 Kč
  • série Smythe – Smithovy sestřenice

anotace převzatá z webu:

Sir Richard Kenworthy si potřebuje do měsíce najít manželku. Nemůže být moc vybíravý, protože jaká dívka by kývla na tak rychlé zásnuby? Když však při nechvalně proslulém koncertě sester Smythe-Smithových spatří Iris, nenápadnou dívku, která jako by čekala, až ji někdo zachrání, Richard ví, že ona bude ta pravá. Iris je zvyklá na to, že ji všichni trochu podceňují, a je se svou pozicí smířená. Když se o ní začne ucházet pohledný sir Kenworthy a zdá se, že se do ní na první pohled bláznivě zamiloval, nemůže tomu zprvu uvěřit. Jeho slova, jeho pohled i doteky hovoří o upřímné touze, ale proč se vším tak spěchá? Než se Iris stačí rozmyslet, je s Richardem přistižena v kompromitující pozici a než se naděje, je jeho manželkou. Je odhodlaná zjistit, co před ní Richard skrývá, ale netuší, že pravda by jí mohla zlomit srdce…

https://www.knizniklub.cz/knihy/207879-tajnosti-sira-richarda.html

JQ je v současnosti spolu se Sabrinou Jeffries a Lisou Kleypas moje nejoblíbenější autorka historických romancí. Její knihy jsou vtipné, svěží a mám opravdu ráda její hrdiny. Zde se vrací k nechvalně známé rodině Smythe – Smithových a k jejich neblaze známým hudebním večírkům, kde skupina dívek z této rodiny hraje Mozarta. Nebo se o to tedy pokouší, protože ony hrát neumějí, ale netuší o tom. S touto rodinou jsme se mohli setkat už v sérii o rodině Bridgetonových. Iris, hlavní hrdinku tohoto románu, známe dokonce i z knih Noc jako ta dnešní a Všechny tvé polibky.

Na rozdíl od svých příbuzných má Iris hudební sluch a dokonce i umí hrát na hudební nástroje. Plně si uvědomuje trapnost všech večírků pořádaných jejich rodinou, jejichž tématem je hudba nebo divadlo. I když bychom mohli považovat Iris za čekanku, ona není hloupá a nechce vstoupit do manželství za každou cenu. Až tak zoufalá opravdu není.

Kdo je naopak naprosto zoufalý, je náš hlavní hrdina, sir Richard. Ten přijíždí do Londýna jen kvůli tomu, aby se rychle oženil s nějakou aspoň trochu vhodnou mladou dámou. Nemusí být nejhezčí ani nejbohatší, ale musí ji aspoň trochu snést.

A tak e na jedno hudebním soaré setkává Iris a Richard. Věci se dají do pohybu a my, čtenáři, se postupně stáváme svědkem rychlého namlouvání, zkompromitování, ještě rychlejších zásnub a svatby, odjezdu na venkov a velmi podivného chování sira Richarda, který je svou ženou velmi přitahován a přeci ji v posteli nechce…

Musím říci, že zápletka je celkem neotřela, nevybavuji si, že bych někdy v nějaké historické romanci o něčem takovém četla. Přesto mi přijde tak trochu přitažená za vlasy, asi jsem čekala více. Knihy JQ mají spád, šmrnc, jsou hodně vtipné a svěží.  I tady to začalo slibně. Londýnská část a namlouvání se mi moc líbilo, ale s příjezdem na venkov to bylo horší a horší. Ne že by se to nedalo číst pořád to patří k lepšímu průměru, ale JQ mě už prostě zmlsala a od ní čekám něco více. Hodnocení je stejné jako u SJ – tři body z pěti.

Máte rádi žánr historických romancí? Jaká je vaše nejoblíbenější kniha? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *