Bavorské zámky III – Herrenchiemsee

Krásný den, 

posledním navštíveným zámkem je Herrenchiemsee, který se nachází na ostrově na jezeře Chiemsee.  Tento zámek nechal Ludvík II. Bavorský postavit podle zámku ve Versailles. Opět je znát oblíbenost Ludvíka XIV. Zajímavé je, že samotný Ludvík II. zde strávil pouze pár dnů, nikdy nespal ve své hlavní ložnici a samotný zámek není dostaven.

naše loďka

naše loďka

Abyste mohli zámek navštívit, musíte využít služby místního přístavu. Lodě plují po jezeře pravidelně, mají různé zastávky, takže to není problém. Konkrétně na ostrov se zámkem jsme pluli cca 15 minut. Loď je pohodlná, jsou tam toalety, můžete sedět na zádi i na přídi, v podpalubí i venku na vzduchu.

přicházíme k zámku

přicházíme k zámku

V přístavu najdete další sociální zázemí, okénko s rychlým občerstvením a několik obchodů se suvenýry. Opět je všude dostatek laviček a je tam i speciální bouda, kde je wifi. Cesta od přístavu k zámku trvá cca 15 – 20 minut, je to příjemná procházka přes louky a malý lesík. Cesty jsou pěkně vyznačené, kamínkované. I zde můžete využít kočár tažený koníkem. Kromě samotného zámku najdete na ostrově další restauraci a hotel.

pohled  na zámek

pohled na zámek

Kolem zámku leží rozlehlý francouzský park doplněný soustavou fontán. Směrem k přístavu na pevnině můžete vidět umělý kanál, který je přirozeně propojený s jezerem. Na zámku funguje stejný princip průvodcování jako na zámku Linderhof. Opět s vámi průvodkyně prochází jednotlivé místnosti a v každé pouští nahraný výklad ve vybraném jazyce (my měli samozřejmě češtinu). Během prohlídky navštívíte nejen oficiální komnaty, místnosti se pro služebnictvo, ale i část, která nebyla dostavena a je ponechaná v původním nedodělaném stavu.

pohled od zámku k jezeru...v průřezu je vidět i přístav na pevnině

pohled od zámku k jezeru…v průřezu je vidět i přístav na pevnině

pohled od zámku k jezeru...v průřezu je vidět i přístav na pevnině

pohled od zámku k jezeru…v průřezu je vidět i přístav na pevnině

V přízemí zámku najdete i kavárnu, obchod se suvenýry, toalety, skříňky na batohy. Zde personál vyžaduje, abyste si zavadla odložili do boxů. Místní kavárna nabízí sladké i slané občerstvení, několik minutkových jídel. Já jsem vyzkoušela opět jejich klobásu s pečivem a hořčicí. Ještě k tomu bylo kyselé zelí, ale to jsem si odpustila:-) Jako dezert jsem měla zmrzlinu a byla dobrá:)

sochy v parku

sochy v parku

Jinak jsem si na tento zámek nechala foťák v buse, a proto fotky, které v článku uvidíte, pořizoval můj student Tomáš Černohorský a já jsem je sem dala s jeho svolením:-)

já s Tomem na lodi:-)

já s Tomem na lodi:-)

Asi se mi tento zámek líbil nejvíce, ale je to těžké, fakt mě tato cesta nadchla. Pokud jste ještě bavorské zámky nenavštívili, vřele vám to doporučuji napravit:-) Který zámek Vás zaujal nejvíce? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

 

 

 

 

Tagged on: ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *