Krásný den,
dneska tu mám rychlou hrníčkovou buchtu, která je vhodná i pro začátečníky. Není nijak komplikovaná, recept přinesla mamka ze školy od nějaké kolegyně. Pokud nemáte povidla, můžete je nahradit marmeládou.
co budete potřebovat na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
Všechny ingredience smíchejte v míse. Můžete přidat i citronový cukr, pokud ho doma máte. Těsto je docela dost řídké. Dvě třetiny těsta nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
co budeme potřebovat na tvarohovou náplň:
- 2 tvarohy
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový puding
Opět si všechny suroviny smícháme v misce. Já jsem sladila trochu méně, nemám ráda přeslazený tvaroh. Klidně tedy směs ochutnejte a množství cukru volte dle vašich preferencí. Celou tvarohovou směs nalijte na těsto na plechu a rozetřete.
Teď přicházejí na řadu ta povidla. Malou lžičku klaďte na plech hromádky. Já jsem na to vypotřebovala jednu menší sklenici domácích povidel. Množství si můžete opět zvolit podle vašich chutí. Zbytek těsta nalijte na buchtu. Určitě vám nevyjde na pokrytí celého povrchu, ale to nevadí. Pečte cca 40 minut na 180 stupňů.
Hotovou buchtu nakonec ozdobíme čokoládovou polevu. Tu si můžete koupit už hotovou nebo ji vyrobte z nějakého tuku (např. kokosového oleje nebo sádla) a hořké čokolády. Na jednu tabulku přijde tak oříšek tuku, nepřehánějte to s ním:-) Čokoládou buchtu pocákejte a nechte vše zatuhnout a vychladnout.
Jak sami vidíte, není to nic komplikovaného. Tento dezert je snadný a hodně vláčný, chutná dobře i po několika dnech (jestli vám tedy tak dlouho vydrží:-D). Máte rádi kombinaci povidel a tvarohu? Co jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani recept jsem si opsala a vyzkouším. Peču hodně často, je nás pořád plný barák. Povidla si dělám svoje švestková a povidlová. Naposledy jsem pekla v neděli koláče. Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
určitě ho vyzkoušej. Já taky doma peču hodně. Teď jsem se dívala do lednice, že tam mám nějaké přezrálé banány a taky tvaroh, co musím nějak zlikvidovat, tak uvidíme, co z toho bude:-)
Takový podobný recept dělám i doma, jen mám raději kombinaci s ovocem, ať už čerstvým, nebo mraženým 🙂
Ahoj,
čerstvé ovoce se taky nabízí, ale já jsem potřebovala dodělat ta domácí povidla. Nerada jídlo vyhazuji, takže často peču a vařím podle toho, co je třeba dodělat:-)
Ahoj, hrníčkové recepty jsou geniální, mám je nejradši. Povidla mám moc ráda, mám od mamky, domácí a často z nich peču, jak klasické buchty, tak i frgály a další mňamky.
Ahoj,
já mám hrníčkové recepty taky moc ráda, jsou praktické. Taky jsem měla domácí povidla a bylo třeba je dodělat, takže se tento recept opravdu nabízel:-) Domácí frgály neumím, ale chtěla bych to. Všichni je doma milujeme, ráda je kupuji na trzích a poutích:-)
Hanko, hrnkovou buchtu znám (obyčejně z tohoto těsta dělám bábovku nebo bublaninu, jen mám mylsím v receptu méně cukru), ale ta kombinace s tvarohem a povidly je zajímavá. Ale než se pustím do experimentů, tak chci zlikvidovat zbytky z mrazáku – mám tam ještě švesty a třešně…
Hezký den
Ahoj Stáni,
taky mám hrníčkový recept na bábovku. Taky mám v mrazáku švestky, které chci zlikvidovat, takže asi udělám koláč se švestkami, tvarohem a drobenkou.
Hani, i já buchtu příležitostně upeču, i když povidla mám, nahradím je asi marmeládou (nebo alespoň z části), Adam je nemá rád a přece jen, je to největší strávník…
Přeji příjemný den, Helena
Ahoj Helenko,
jasně, určitě se tam hodí i marmeláda, ale já jsem potřebovala dodělat ta povidla. Nerada vyhazuji jídlo, takže se snažím vždy vše zužitkovat.
Hani, hrníčková buchta vypadá lákavě, ale já peču čím dál míň. Vlastně jen když čekáme návštěvu, tak uvidím, jestli tento recept vyzkouším. :o)
Přeji fajn dny. D.
Ahoj Dášo,
já peču každý týden. Jsme zvyklí, že je doma něco napečeného. Část vždy bereme k babičce, když je normální režim, tak si to nosím do práce na svačinu atd. Včera jsem pekla banánový chlebíček, ale už skoro zmizel.
Buchta vypadá luxusně, akorát bych doma dělala asi poloviční dávku 🙂 Kombinaci tvarohu a povidel miluju, samotná povidla úplně nevyhledávám 🙂 Já jsem naposledy pekla tiramisu bublaninu 🙂
WantBeFitM
Ahoj,
u nás to sladké strašně rychle mizí. Něco odneseme babičce, kousek zabalí mamka pro kolegyně do školy… Kombinace tvarohu a povidel je skvělá, taky ji mám moc ráda. Samotná povidla mi nevadí, třeba povidlové buchty mi fakt chutnají. Já jsem včera pekla takový zdravý banánový chlebíček z celozrnné mouky. Už mám jen tři plátky:-D Tiramisu bublanina zní skvěle, nemáš recept na blogu?
Tak to vypadá opravdu výborně, určitě o víkendu zkusím udělat 🙂
Ahoj,
určitě ji vyzkoušej, je fakt skvělá:-)