Krásný den,
dneska to bude jen taková rychlovka. O víkendu jsem byla s rodiči na výletě ve východních Čechách a při té příležitosti jsme se stavili i u rodiny v Hradci Králové. Tam jsme měli moc příjemné posezení venku a Monika, manželka bratrance, připravila skvělé jednohubky, na kterých byla výtečná pažitková pomazánka. Ta mě samozřejmě hned zaujala, takže jsem si od Móni vyžádala recept:-)
co budeme potřebovat:
- pomazánková máslo bez příchuti Olma
- pažitku
- uvařené vejce
- sůl
Pomazánka je opravdu snadná. Začneme tím, že si natvrdo uvaříme jedno vejce. To necháme vychladnout a oloupeme. Vajíčko nastrouháme na jemném struhadle.
Druhou ingrediencí je pomazánkové máslo. Já domů kupuji jiné, ale Monča přísahala na toto od Olmy, tak jsem ho pořídila:-) Celé máslo přidáme k nastrouhanému vajíčku a zamícháme. Kdyby byla konzistence moc hutná, tak máme prý přidat kapku mléka. Mně to vyhovovalo, takže jsem se bez mléka obešla.
Jelikož je to pažitková pomazánka, nemůžeme vynechat ani tu. Mamka doma běžně pěstuje bylinky na balkóně, mně to spíše uschne, ale pažitku tam také mívám. Dá se v malém květináčku koupit čerstvá ve všech supermarketech. Jestli máte rádi i jiné bylinky, klidně si je tam můžete přidat. také by se tam mohla hodit špetka česneku. Pažitku tedy nasekáme na malé kousky a vše promícháme. Podle chuti je třeba vše osolit.
Jak sami vidíte, pomazánka je hodně snadná, rychlá a jednoduchá. Monča ji servírovala se šunkou, což jsem zanechala, a přidala jsem ještě čerstvá cherry rajčátka, která to pěkně osvěží. Tato pomazánka není nijak těžká na trávení a podle mě je ideální na toto teplé počasí (žádná majonéza a pod.).
Používáte doma čerstvé bylinky? Pěstujete si je sami? Chutná vám pažitka? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, pažitkovou pomazánku dělávám taky, tak jsem se musela kouknout na tvůj recept. A děláš mi chutě po ránu. Měj pěkný den.
Ahoj Marti,
já jsem ji dělala poprvé a měla doma velký úspěch. I tátovi chutnala, jen ji musel mít bez rajčat. Měj se krásně!
Pomazánka vypadá skvěle, určitě jí doma vyzkoušíme 🙂
Ahoj, děkuji:-) Určitě pak napiš, jestli měla úspěch:-)
Ahoj, vypadá chutně a hlavně je rychlá a jednoduchá, moc ráda vyzkouším:) Pažitku mám ráda, v kuchyni bych se bez ní neobešla, třeba chleba s uvařeným vajíčkem, hustě posypaný pažitkou, mňam:)
Ahoj,
já ji hodně dávám na čerstvě uvařené brambory, třeba ještě s trochou másla a solí. Chleba s vajíčkem miluji:-)
Bylinky mám na chalupě, doma většinou dopadnou špatně (když je před víkendem, který netrávíme doma, zapomenu zalít). Používáme je hlavně na marinády na grilování. A mátu do vody s citronem.
Pažitkovou pomazánku jsem ještě nedělala – díky tomu, že manžel nerad pažitku 🙂 a z pomazánek výrazně preferuje hermelínovou. Ale možná si ji někdy udělám pro sebe – příští 3 týdny nám nevaří závodka, tak si budu muset do práce něco nosit.
Ahoj,
já je mívala na balkoně, ale moc je nezalévám a kocour mi je ožírá, jemu suché nevadí. Na mátu budu mít asi nějakou alergii, dost mi vadí, třeba v pití. U nás doma hermelínová taky hodně chutná, ale tato je snazší a lehčí na trávení. Možná bych tedy zkusila variantu, kdy vynechám pažitku a přidám třeba česnek. Popřípadě by tam mohla být i jiná bylinka.
Udělám ji hned, jak se mi vzpamatuje pažitka. Jako kde co i ji letos ožrali slimáci tak, že jsem ji včera ustříhala až u země…
Haničko, děkuji za typ a přeji hezký den, Helena
Ahoj,
moji ožral kocour a taky nějak uschla na balkoně, je na ní vidět, že jsem ji nezalévala. Musela jsem si kvůli tomu koupit novou:-) Měj se krásně!
Pomazánka vypadá fakt výborně! Jak říkáš, je fakt svěží a hodí se do teplého počasí 🙂 Já doma bylinky nepěstuju – petržel mi uschla, pažitku, meduňku a mátu mi napadly mšice, takže se na to můžu vyprdnout. Naštěstí babička má bylinek dost, takže si je k ní chodím natrhat a pak si je dám do mrazáku 🙂
WantBeFitM
Ahoj,
mně bylinky ožírá kocour a taky je tedy trochu likviduji já, protože je moc nezalévám. Mamka je má u sebe v bytě taky, takže chodím často k ní (bydlí o patro výše). Myslím, že budu pomazánku dělat toto léto ještě mnohokrát:-)