Zámky na Hradecku – fotočlánek

Krásný den, 

nedávno jsem Vám psala o našem rodinném výletu do Babiččina údolí. Ještě předtím, než jsme tam dojeli, zastavili jsme se s rodiči na dvou zámcích, které Vám v dnešním článku ukážu.

Zámek Karlova Koruna – Chlumec nad Cidlinou

Přes Chlumec jsme kolem tohoto zámku jezdili s rodiči celá léta za příbuznými do Hradce Králové. Vždy se mi zámek na kopci moc líbil a lákal mě. Jenže my jsme neměli auto, cestovali jsme veřejnou dopravou, a tak jsme tam nemohli jednoduše zastavit a podívat se. Nyní je samozřejmě vše jinak a my už dávno autem jezdíme. Proto když jsme s našima plánovali naši cestu do východních Čech, navrhla jsem zastávku i na tomto zámku.

Jedná se o krásnou barokní stavbu, která pochází z 18. století. Jejím architektem je Jan Blažej Santini – Aichel, kterého mám moc ráda. Dovnitř jsme nešli, ale zámek je veřejnosti přístupný a nabízí klasické okruhy po interiéru a ještě speciální prohlídku pro děti. Když jsme tam byli mi, zrovna se tam konala svatba.

Kolem zámku je rozlehlý anglický park. Z venku to tak nevypadá, ale když vstoupíte dovnitř, tak zjistíte, že je opravdu obrovský. Je v něm i dostatek laviček a míst k odpočinku, což rozhodně oceňuji. Vstup do parku je samozřejmě zdarma.

Hrádek u Nechanic

Přiznám se, že jsem tento zámek vůbec neznala. Mamka ale pochází z Hradecka a říkala, že je moc pěkný. Měli jsme čas, tak jsme se rozhodli u něj zastavit. Zámek se ukrývá v obrovském anglickém parku.

Když jsme tam byli, tak se zrovna konaly nějaké zámecké trhy, které se mi ale moc líbily. Koupila jsem si tam krásné náušnice a taky moc dobrý koláč:-)

koláč:-)

Zámek je vystavěn v duchu romantismu 19. století. Má plno historizujících prvků a dost se inspiroval windsorskou novogotikou. Architektem je Angličan Edward Buckton Lamb a jednalo se o sídlo rodu Harrachů.

Znáte některý z těchto zámků? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *