Kelpies – fotočlánek

Krásný den,

dnes pokračujeme v sérii článků o naší cestě Skotskem. Pro mě jedno z mála míst, kde jsem byla poprvé, představují Kelpies. Jedná se o sochy dvou koňských hlav. Sochy byly vytvořeny v roce 2013 a slavnostně byly odhaleny v roce 2014.

Jedná se o dvě sochy z ocele. Jsou umístěny hned vedle dálnice u města Falkirk. každá hlava je vysoká 30 metrů. Navrhl je Andy Scott a představují bájné mytologické kelpie. To byli mytologické bestie se silou deseti koní. Zároveň by měly odkazovat k dědictví tohoto kraje, k oblasti, která byla poměrně dost průmyslová. Makety těchto koních bychom našli na letišti v Edinburghu.

Na závěr mám nějaké praktické informace. Sochy jsou v parku Helix, u kterého najdete i velké parkoviště. Od něj je to k sochám ještě pár set metrů. V areálu parku najdete malý obchod se suvenýry a kavárnou, několik food trucků. Kolem soch je uměle vytvořené jezírko a všude jsou lavičky, kde si můžete posedět a kochat se.

Zde můžete strávit pár minut i klidně hodinku. Na sochy je dobře vidět i z dálnice a rozhodně to stojí za to. Máte rádi moderní umění? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

6 thoughts on “Kelpies – fotočlánek

  1. Helena

    Mám a moc. A tohle místo, to mne naprosto fascinuje, i když jsem ho zatím viděla jen na fotkách!
    Hani, děkuji za reportáž a přeji příjemnou sobotu, Helena

  2. Lucie

    Ahoj, přiznám se, že o tomto jsem doposud nevěděla, ale vypadá to zajímavě, myslím, že moderní umění má co nabídnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *