Forth Bridge – fotočlánek

Krásný den,

dnešní skotská zastávka bude spíše krátká, ale byla by škoda ji minout. Kousek od Edinburghu se nachází slavný Forth Bridge, což je železniční most vybudovaný přes záliv Firth of Forth. Tento most byl otevřen roku 1890 a dodnes slouží pouze pro železniční dopravu.

Jedná se o jeden z prvních ocelových mostních konstrukcí na světě. Navrhl ho Benjamin Baker a postavil ho inženýr William Arrol. Pro zajímavost – rozpětí mezi třemi největšími pilíři činí 2 x 521 metrů a dlouho to byl nejmohutnější železniční most. V roce 2015 byl zařazen na seznam památek UNESCO.

pohled na Forth Bridge

Dlouho zde byl přes zátoku pouze tento most, ale v posledních letech byly vybudovány dva další. Jeden je určený pro osobní a automobilovou dopravu a ten nejnovější slouží jako dálniční. Ten silniční je z nich nejdrobnější a jmenuje se Forth Road Bridge. Je z roku 1964 a dlouhou dobu byl nejdelším visutým mostem na světě. Nejnovějším počinem je krasavec Queensferry Crossing, který v roce 2917 otevírala sama královna Alžběta II. I tento most má své rekordy – je to nejvyšší most v Británii a zároveň nejdelší zavěšený most na světě. na jeho výstavbě se podílela i česká firma Pontex.

Queensferry Crossing
Forth Road Bridge

U vyhlídky na všechny tři mosty je menší parkoviště, kde byly i veřejné toalety. Občerstvení jsem nikde nezaregistrovala, ale my zde byli hned ráno, tak jsem ho ani nehledala. My jsme při našich cestách jeli přes ten nejnovější a rozhodně to stojí za to. Máte rádi technické památky? Napište mi:-)

z přejezdu po Queensferry Crossing

Vaše Čičulka

Tagged on:

6 thoughts on “Forth Bridge – fotočlánek

  1. Helena

    Mám, Hani. Přece jen cestuji s manželem, tak je potřeba najít něco pro kluky a i já obdivuji jak jejich vzhled, tak technické vychytávky. Tvé reportáže ze Skotska mě baví!
    Měj hezký den. Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko, z jednoho úžasného místa článek nebude, byla děsná mlha, takže nemám pořádné fotky. Jedná o Falkirkské kolo a je to škoda.

  2. Lucie

    Ahoj, technické památky úplně nevyhledávám, ale když už by nějaká byla relativně při cestě, tak by mi přišlo škoda toho nevyužít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *