Knowth – fotočlánek

Krásný den,

cyklus článků o Irsku zakončíme těmi nejstaršími památkami, které zde jsou. Jedná se o prehistorické hrobky, které najdete u řeky Boyne. Nejvíce fotek mám z Knowth, ale ve stejném areálu najdete ještě New Grange a Taru.

Tyto památky jsou z období neolitu, jsou staré přes 5000 let, takže jsou starší než třeba pyramidy v Egyptě. Je to největší soubor megalitických památek v Evropě a jsou samozřejmě napsané na seznamu UNESCO. Celý komplex nese název Brú na Boinne.

Knowth je tvořena jednou velkou hrobkou, která je průchozí. V době bronzově bylo nahoře vybudováno rituální místo a ve středověku zde byla postavena královská rezidence, jež byla sídlem králů Knowth (Northern Brega).

Praktické informace na závěr jsou zde docela dost důležité. Komplex památek je několik kilometrů od návštěvnického centra. U toho je samozřejmě velké parkoviště a do centra vede docela dlouhá cesta, po které ale můžete s kočárkem nebo vozíčkem. V centru je klasické zázemí (restaurace, toalety), obchod se suvenýry, malá observatoř a filmový sál. Od centra jezdí shuttle bus k jednotlivým památkám. Na zastávku je to dalších 300 – 400 metrů a musíte tam být na správný čas, takže je důležité si to hlídat. My jsme se dostali do centra přibližně v 10:28 a v 10.45 jel náš bus a já chodím fakt pomalu, takže jsem byla ve stresu. Lístky na jednotlivé památky musíte mít rezervované dopředu. Pamatuji si, jak jsem tu byla v roce 2010 s vysokou školou a neměli jsme rezervaci, takže jsme byli dvě hodiny jen v tom centru. U každé památky je vždy připravený průvodce, který to s vámi celé projde a vše vám vysvětlí. V Knowth můžete jít nahoru na hlavní hrobku, v New Grange jdete zase dovnitř. Nachodíte zde docela dost kroků. U těch památek už žádné občerstvení není, ale jsou zde toalety a lavičky. Můžete si s sebou vzít bez problémů vlastní pití a jídlo.

Jak se vám líbila série článků o Irsku? Která památka vás zaujala nejvíce? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Knowth – fotočlánek

  1. Helena

    Hani, Irsko znám jen fotek a vyprávění, takže těžkou vypíchnout jen jedno místo – tvé reportáže jsem si opravdu užila. A snad jednou…
    Přeji hezký den. Helena

  2. Lucie

    Ahoj, moc se mi líbily všechny místa na které jsi náš díky fotkám vzala sebou, ale pokud mám zmínit jedno, které mě zaujalo nejvíc, tak Glendalough.

  3. WantbefitM

    Teda, vypadá to fakt zajímavě. Překvapuje mě, že je to ještě starší jak pyramidy. Škoda, že na většinu památek se člověk nedostane, pokud nemá udělanou rezervaci několik měsíců dopředu.

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      možná by vás tam v menším počtu vzali, to nezaručuji, ale když jsem tam byla kdysi na vysoké (2010), tak jsme tam slavně přijeli v počtu 80 studentů a 3 učitelů a mohli jsme být jen v tom návštěvnickém centru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *