Glendalough – fotočlánek

Krásný den,

ještě chvilku zůstaneme v národním parku Wicklow a podíváme se přibližně doprostřed hor, kde se nachází Glendalough, první křesťanské sídliště v Irsku, které bylo založeno svatým Kevinem. Samotný název Glendalough je velmi zajímavý, irsky je to totiž Gleann Dá Loch, což v překladu znamená Údolí dvou jezer. Je to výstižný název, protože se Glendalough rozkládá v krásném údolí mezi dvěma jezery. Nevěříte mi? Podívejte se sami na níže přiložené fotografie:-)

Už v 6. století zde založil sv. Kevin klášter, ten byl zničen na konci čtrnáctého století anglickými vojsky. Dnes z něj zbyla kamenná věž a několik kamenných domů, tedy spíše ruin. Okolo věže najdete i hřbitov. Co je zajímavostí ohledně věže – nemá žádný vchod, vstupovalo se do ní oknem pro provazu. Sloužila lidem jako ukryt před nebezpečím.

Na okraji areálu najdete ještě kostel svatého Kevina. je to nejzachovalejší stavba v celém objektu. Naopak z románské katedrály se dochovalo jen několik fragmentů zdí. Glendalough je významné křesťanské poutní místo a největší akce se zde konají v období Velikonoc.

Co se týče praktických informací na závěr. celý areál je zdarma. Je zde veliké parkoviště, u kterého se nachází hotel, restaurace, několik stánků s občerstvení a návštěvnické centrum, kde jsou i toalety. Další stánky se suvenýry a nějakými dobrotami najdete u vstupu na hřbitov. Když jím projdete, dostanete se na stezku, která vede k jezeru (tzv. Horní jezero). Jezero určitě nevynechejte, je to naprosto nádherné místo, kde se určitě budete cítit dobře. Pokud budete mít více času, okolo jezera vede několik turistických tras, tak si je můžete projít.

Wicklow a Glendalough je moje láska, už tehdy v roce 1999 jsem si to zde zamilovala a je to pořád stejně krásné. Myslím si, že cestuji opravdu často, a toto místo je podle mě jedno z nejhezčích z těch, kde jsem kdy byla.

Kde to naprosto okouzlilo vás? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Glendalough – fotočlánek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *